Gradonačelnik Banjaluke o negativnom revizorskom mišljenju: “Revizor nek’ pjeva borbene, šta me briga

Gradonačelnik Banjaluke o negativnom revizorskom mišljenju: “Revizor nek’ pjeva borbene, šta me briga


Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske izdala je negativno mišljenje o finansijskom poslovanju Banja Luke za 2023. godinu, ukazujući na ozbiljne nepravilnosti i kršenje zakona.

Revizori su utvrdili da je budžetski deficit Banja Luke za 10 miliona KM veći od prikazanog u finansijskim izvještajima.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je 2021. godine najavio “revoluciju u transparentnosti,” sada se suočava s optužbama za nezakonite radnje, uključujući nepravilnosti u javnim nabavkama i nezakonita zapošljavanja.

Stanivuković, međutim, brani svoje postupke, ističući da je važno imati spomenik u gradu, a na negativno revizorsko mišljenje odgovara: “Revizor nek’ pjeva borbene, šta me briga.”

Slučaj sada razmatraju okružni tužioci, koji će procijeniti ima li osnova za podizanje optužnice, što bi moglo predstavljati presedan u sličnim slučajevima u BiH.

Transparency International upozorava na nedostatak transparentnosti u procesu donošenja odluka i kršenje propisa, dok organizacija Restart Srpska smatra da je potrebno istražiti odgovornost gradonačelnika i poziva tužilaštvo da reaguje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija