Suša uništila žitarice u BiH

Suša uništila žitarice u BiH


Dugotrajna suša i izuzetno visoke temperature koje su zahvatile područje Distrikta Brčko, kao i ostatak Bosne i Hercegovine, izazvale su ozbiljne posljedice na poljoprivrednim usjevima, posebno na ratarskim kulturama poput kukuruza, soje i uljarica.

Ove nepovoljne vremenske prilike dovele su do značajnog smanjenja prinosa, što je posebno zabrinjavajuće za poljoprivrednike.

Milorad Kojić, poljoprivredni proizvođač iz Gornjeg Brezika kod Brčkog, istaknuo je da je suša koja traje već 50 dana potpuno uništila zrno soje, što je dovelo do toga da zasijane parcele postanu potpuno neupotrebljive.

Prema njegovim riječima, šteta koju je pretrpio iznosi oko 20 hiljada maraka potencijalne dobiti, dok je pet hiljada uloženih sredstava nepovratno izgubljeno. Kojić je također upozorio da bi ova teška elementarna nepogoda mogla dovesti do poskupljenja ulja u narednom periodu.

Slična situacija zabilježena je i u Semberiji i Majevici, gdje Udruga poljoprivrednika procjenjuje da su štete na prinosima kukuruza između 60 i 90 posto.

Savo Bakajlić, predsjednik ove udruge, objasnio je da su troškovi obrade zemljišta, tretmana, sjemenskog materijala i gnojiva na jednom hektaru iznosili oko 2600 maraka, dok su očekivani prinosi prepolovljeni ili čak uništeni, što znači da su mnogi poljoprivrednici radili uzalud.

Predsjednik Udruge poljoprivrednika Federacije BiH, Nedžad Bićo, istaknuo je da je davno trebalo biti proglašeno stanje elementarne nepogode kako bi se na vrijeme poduzele mjere za zaštitu poljoprivrednih proizvođača i ublažavanje šteta.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija