Dodikov načelnik Sokoca Strahinja Bašević u bjekstvu: Uhapšen Slaven Gojković i još tri osobe

Dodikov načelnik Sokoca Strahinja Bašević u bjekstvu: Uhapšen Slaven Gojković i još tri osobe


Strahinja Bašević, direktor Šumskog gazdinstva Romanija Sokolac, je u bjekstvu i policija za njim intenzivno traga. MUP RS-a je danas, kao što smo objavili, uhapsio Slavena Gojkovića, bivšeg direktora JP Šume RS-a i još tri osobe, dok je Bašević izbjegao hapšenje.

– B. S. je izbjegao lišenje slobode i za njim se intenzivno traga – rečeno je u Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo.
Bašević je zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a i kandidat SNSD-a za načelnika Sokoca.

Svi su osumnjičeni da su zloupotrijebili službeni položaja ili ovlaštenja “pri vršenju javnih nabavki i na štetu sredstava budžeta Republike Srpske, javnih fondova i drugih javnih sredstava, a za šta je zaprijećena kazna zatvora od tri do petnaest godina”.

Pored Gojkovića, uhapšeni su Mladen Lakić, vršilac dužnosti direktora ŠG Sjemeć Rogatica, Janko Golijanin, bivši v. d. direktora ŠG Visočnik Han Pijesak i Lazo Čarkić kao v. d. direktora ŠG Panos Višegrad.

Što se tiče Baševića, Tužilaštvo Istočno Sarajevo je ocijenilo da su svjesni činjenice da su se u prethodna dva dana pojavile informacije u medijima od osumnjičenog, a koje su iskorištene kako bi se izbjeglo hapšenje.

– Na osnovu ovih činjenica je formiran poseban predmet u kojem će se istražiti da li je došlo do ugrožavanja istrage i eventualnog procesuiranja počinilaca – saopšteno je iz Tužilaštva.

Bašević je u subotu 24. augusta održao press konferenciju na kojoj je pozvao institucije da reaguju, tvrdeći da navodno aktuelni načelnik Sokoca Milovan Bjelica, od njega “želi napraviti kriminalca”.

– Došao sam do informacije da će u ponedjeljak ili utorak, pripadnici SIPA-e, upasti u ŠG i naše privatne kuće, izvršiti pretres, te će sve završiti mojim hapšenjem i pritvorom od mjesec dana, a sve u cilju eliminacije mene – izjavio je između ostalog Bašević. Tužilaštva je danas saopćilo da se od jutarnjih sati vrše pretresi na više lokacija na području Sokoca, Han Pijeska, Rogatice i Višegrada.

Istažuju se nezakonita postupanja odgovornih lica u Šumama RS-a.

– Osumnjičeni se terete da su tokom 2020. godine na području općine Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Višegrad, i to G. S. kao v. d. direktor Šume Republike Srpske, B. S. kao v. d. direktora ŠG “Romanija” Sokolac, L. M. kao v. d. direktora ŠG Sjemeć Rogatica, G. J. kao v. d. direktora ŠG “Visočnik” Han Pijesak i Č. L. kao v. d. direktora Panos Višegrad, iskoristili svoj službeni položaj i ovlaštenja kojom prilikom su nanijeli štetu budžetu Republike Srpske i to na način da su svjesno kršili Zakon o javnim nabavkama BiH, zloupotrijebivši hitnost navedenu u naredbi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a, iako su znali da općine Sokolac, Višegrad, Han Pijesak i Rogatica nisu proglasile elementarnu nepogodu, te su iskoristili okolnosti proglašenja pandemije Covid-19 koja je od Svjetske zdravstvene organizacije proglašena na globalnom nivou – podvukli su iz Tužilaštva.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija