Učestali napadi u Mostaru: Kome su djeca problem

Učestali napadi u Mostaru: Kome su djeca problem


U Mostaru su u posljednjoj sedmici zabilježeni učestali napadi na djecu. Samo u protekloj sedmici, tri napada su se dogodila, a svaka žrtva bila je dijete.

Prvi incident se desio u Opinama, gdje je dječaka napao napadač s palicom, udarivši ga u glavu. Prema izvještajima, život mu je spasila kaciga. Policija sumnja da su počinitelji možda snimljeni kamerama, ali njihovi identiteti još uvijek nisu poznati.

U Malom Polju kod Blagaja, grupa mladića je napala četrnaestogodišnjaka zbog majice na kojoj je pisalo “Neka živi Mostar, naša država”. Napadači su ga udarili metalnom palicom i oduzeli majicu, prijeteći mu da skida majicu. Porodica je uznemirena, a majka, Ajla Rahimić, izražava zabrinutost zbog porasta mržnje i nasilja.

Sličan incident se desio i u povratničkom naselju Baćevići, gdje su zabilježeni i rafalni pucnjevi. Stanovnici su svjedočili napadima, uključujući i lijepljenje plakata sa simbolima mržnje, što je dodatno pogoršalo situaciju. Napadači su, prema izvještajima, ciljali djecu koja su uklonila plakate.

MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) trenutno istražuje ove incidente, ali povjerenje u policiju je nisko među stanovnicima. Razočaranje je izraženo zbog nedostatka pravovremenih reakcija vlasti i nedostatka podrške od strane gradonačelnika i komesara MUP-a.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Sevlid Hurtić, pozvao je na hitno procesuiranje napadača i ukazao na potrebu za ozbiljnim djelovanjem u zaštiti građana, posebno djece.

Gradska vijećnica Nataša Jekić, koja je i sama prošla kroz slične situacije prije trinaest godina, izražava bojazan da će roditelji, nezadovoljni obećanjima vlasti, možda biti prisiljeni da preuzmu stvari u svoje ruke.

Stanovništvo je duboko uznemireno i zabrinuto za sigurnost svoje djece, dok se nadležni organi suočavaju s izazovima u rješavanju ove krize.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija