Novi sistem plata: Predloženo da zaposleni sa VSS imaju zagarantovano primanje od 2.700 KM

Novi sistem plata: Predloženo da zaposleni sa VSS imaju zagarantovano primanje od 2.700 KM


Predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske danas su predstavili prijedlog za novi sistem obračuna plata, prema kojem bi najniža plata bila rezervirana isključivo za radnike bez kvalifikacija, dok bi zaposlenici s visokom stručnom spremom imali platu približno tri puta veću.

Predsjednica Saveza sindikata RS, Ranka Mišić, izjavila je da je prijedlog dokumenta, na kojem su radili dvije godine, danas prezentiran premijeru i resornim ministrima. Ovaj dokument će biti upućen socijalnim partnerima na razmatranje i usklađivanje.

“Osnovica za obračun plata bi bila najniža plata. To bi bio polazni koeficijent, a odnos između NK radnika i zaposlenih s visokom stručnom spremom bio bi otprilike jedan prema tri. Tako bi oni s visokom stručnom spremom imali platu od tri najniže plate,” objasnila je Mišićeva.

Trenutna najniža plata u RS iznosi 900 KM. Mišićeva je naglasila da se institut najniže plate zloupotrebljava, s obzirom na to da oko 31% radnika prima najnižu platu, dok bi po procjenama trebalo biti samo oko 5% takvih radnika.

Premijer RS, Radovan Višković, ocijenio je dokument kao dobar početak za pregovore socijalnih partnera. Istaknuo je kako kolektivno pregovaranje u RS nije na snazi od 2016. godine, te dodao da će, ukoliko ne bude postignut dogovor između sindikata i poslodavaca, razmotriti izmjenu zakona i sami odrediti platne koeficijente.

“Ne mogu se pomiriti s činjenicom da svi zaposleni u firmi imaju najnižu platu, iako zakonski nije prekršaj. Ako ne bude dogovora, izmijenit ćemo zakon i regulisat ćemo plate,” poručio je Višković.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija