Foto: Arhiva
Šta se dešava u Poreznoj upravi FBiH? Isović otkriva “neobjašnjive” događaje koji izazivaju zabrinutost

Šta se dešava u Poreznoj upravi FBiH? Isović otkriva “neobjašnjive” događaje koji izazivaju zabrinutost


Šerif Isović, nakon devet godina provedenih na čelu Porezne uprave FBiH, smijenjen je s pozicije direktora.

U razgovoru za Business Magazine, Isović je govorio o izazovima i problemima s kojima se suočavala Uprava tokom njegovog mandata, te je ukazao na “neobjašnjive radnje” koje se trenutno odvijaju u toj instituciji, a koje, prema njegovim riječima, ne obećavaju dobar ishod.

Isović ističe da Porezna uprava formalno-pravno nije trebala ostati bez direktora, te da je ta situacija isključivo u nadležnosti Vlade FBiH. Također, naglašava da već postoje indikacije koje ukazuju na to da se stvari razvijaju u smjeru koji nije povoljan.

Govoreći o svom iskustvu s kriminalizacijom i medijskim napadima, Isović je naveo nekoliko primjera iz svoje karijere u kojima je, kako kaže, bio metom zbog suprotstavljanja interesima određenih skupina. Među njima su i njegova ranija iskustva u BH Pošti, BH Telecomu, te Fabrici duhana Sarajevo, gdje su njegove odluke dovele do većih prihoda, ali i do sukoba s određenim interesima.

Isović ističe da je Porezna uprava FBiH ključna institucija za sigurnost države, te da je očekivano da će pritisci i udari na tu instituciju biti intenzivniji. Dodaje da je uprava, pod njegovim vodstvom, povećala naplatu javnih prihoda za preko 103 posto, te da su utvrđene dodatne poreske obaveze u iznosu od gotovo dvije milijarde KM.

Na pitanje o blokadi računa velikih dužnika, Isović je istakao da se Porezna uprava trudi dosljedno primjenjivati zakon prema svim poreznim obveznicima. No, naglašava da su postupci naplate i prisilne naplate u nadležnosti kantonalnih poreznih ureda, a da postoje slučajevi gdje se zakon ne provodi jednako, što je vidljivo na primjeru bolnica u Konjicu i Mostaru.

Isović je zaključio da je Porezna uprava podložna političkim pritiscima, te da se protiv krupnog kapitala i političkih interesa ne može boriti bez podrške relevantnih institucija, koje bi trebale osigurati zakonitost rada uprave.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija