Foto: Fokus.ba / Ilustracija
Šteta uvodi pametne sisteme: Semafori štrajkuju, a tender ponovo dodijeljen osumnjičenom direktoru

Šteta uvodi pametne sisteme: Semafori štrajkuju, a tender ponovo dodijeljen osumnjičenom direktoru


Iz Ministarstva saobraćaja pokušavaju objasniti nefunkcionalne semafore pozivajući se na navodna ograničenja i nepostojeće rokove iz Zakona o javnim nabavkama BiH.

No, stvarnost je takva da nisu pravovremeno reagirali nakon isteka ugovora o održavanju sa kompanijom STEP d.d., što se dogodilo još u martu 2024. godine.

Već mjesecima na brojnim raskrsnicama u Sarajevu semafori ne funkcionišu ispravno. Konkretno, neka svjetla se ne pale, zbog čega vozači, na primjer, ne vide da se trebaju zaustaviti jer crveno svjetlo nije u funkciji. Isto tako, pješaci nemaju informaciju kada je sigurno preći ulicu. Ovakva situacija dodatno povećava rizik, naročito u svjetlu činjenice da su mnogi životi izgubljeni zbog nesavjesnih vozača, čak i kada signalizacija radi ispravno.

Fokus je prije nekoliko mjeseci sproveo anketu među građanima Sarajeva, koja je pokazala da većina njih želi sigurnije okruženje. Mnogi su podsjetili na tragedije u saobraćaju koje su odnijele živote Selme i Edite, Jelene, Have, Azre i Alme, ali i mnogih drugih. Nažalost, ovdje se spisak ne završava.

Problem ne leži uvijek u vozačima ili pješacima Univerzitetski profesor Osman Lindov, stručnjak za saobraćaj, objašnjava zašto su raskrsnice opasne i koliki je značaj adekvatne signalizacije na njima.

„Raskrsnice su posebno opasna mjesta u saobraćaju zbog ukrštanja različitih tokova vozila, pješaka, biciklista i drugih učesnika. Upravo zbog toga, regulacija saobraćaja na ovim mjestima zahtijeva posebnu pažnju. U urbanim sredinama, zbog visokog rizika, koristi se svjetlosna signalizacija koja je najpouzdanija metoda regulacije saobraćaja,“ kaže Lindov za Fokus.

Foto: Fokus.ba

Naglašava da održavanje semafora mora biti prioritet, jer svaki sekund kvara povećava rizik.

„Ova situacija u Sarajevu, gdje semafori djelimično funkcionišu zbog neodržavanja, predstavlja ozbiljnu prijetnju i ukazuje na neadekvatno upravljanje. Nažalost, nadležne službe, posebno Ministarstvo saobraćaja KS, nisu preuzele odgovornost za ovu situaciju,“ ističe Lindov. Dodaje da nedostatak kaznene politike prema odgovornim institucijama dodatno pogoršava problem.

„Na kraju, uvijek će biti okrivljeni učesnici u saobraćaju – vozači, pješaci, biciklisti. Policija, sudstvo i tužilaštvo ne prepoznaju cestu kao mogućeg uzročnika saobraćajnih nesreća, što dodatno otežava situaciju,“ zaključuje ekspert.

Mladi vozači moraju biti pripremljeni na ovakve izazove Edin Šabić iz Udruženja autoškola i instruktora vožnje KS kaže da su na pojedinim raskrsnicama primijetili neispravne semafore.

Dva mjeseca čekanja koja su mogla biti izbjegnuta „Svakodnevno se susrećemo s ovim problemima i tokom obuke upozoravamo kandidate na mogućnost promjena u regulaciji saobraćaja. No, to ne utiče na kvalitet obuke,“ kaže Šabić za Fokus.

Ministarstvo saobraćaja KS je trebalo osigurati ispravno funkcionisanje semafora, ali su se očito fokusirali na uvođenje sistema adaptivnog upravljanja saobraćajem, zanemarujući semafore izvan ovog sistema.

U odgovoru Fokusu, iz Ministarstva, na čijem je čelu Adnan Šteta, pokušali su se opravdati zakonskim rokovima, iako nisu pravovremeno reagirali nakon isteka ugovora o održavanju sa kompanijom STEP d.d. u martu 2024. godine.

„Odmah nakon isteka ugovora, Ministarstvo je raspisalo novi javni poziv, ali je jedini ponuđač, STEP d.d., dostavio nepotpunu dokumentaciju, zbog čega je poziv poništen. Zbog zakonskih procedura, novi poziv je raspisan tek nakon utvrđenih rokova, ali ugovori su sada u fazi potpisivanja,“ rekli su u Ministarstvu za Fokus.

Na Portalu javnih nabavki zabilježeno je da je tender poništen 26. aprila, dok je novi poziv neopravdano objavljen skoro dva mjeseca kasnije.

Direktor osumnjičen u aferi “Zadruga” Slobodan Golubović, urednik portala Pratimo tendere, potvrđuje da nije bilo potrebe za čekanjem.

„Ponavljanje nabavke dva mjeseca nakon poništenja prethodnog postupka nije bilo opravdano. Zbog važnosti predmeta nabavke, novi postupak je trebao biti pokrenut odmah,“ pojašnjava Golubović.

Iako Ministarstvo još nije zvanično objavilo ko će naredne dvije godine održavati semafore u KS, sve ukazuje na to da će STEP d.d. ponovo dobiti posao. Ova kompanija je već sklopila trogodišnji okvirni sporazum vrijedan oko 1,4 miliona KM, koji je istekao u martu.

Foto: Fokus.ba

Interesantno je da je direktor STEP-a, Midhat Hajrić, bio uhapšen u februaru 2018. godine u okviru akcije „Zadruga“, kao jedan od osumnjičenih za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i pranje novca. Kantonalno tužilaštvo KS potvrdilo je za Fokus da istraga još traje, ali nisu mogli dati informacije o statusu Hajrića.

Iako nema završetka istrage nakon šest godina, STEP i dalje dobija unosne poslove u javnim nabavkama. Prema podacima, ova kompanija je sa javnim sektorom sklopila ugovore vrijedne više od 15 miliona KM u tom periodu.

Iz Ministarstva saobraćaja KS su rekli za Fokus da u vrijeme potpisivanja ugovora 2021. godine nisu bili upoznati sa hapšenjem Hajrića, što je teško povjerovati jer je ta vijest bila na naslovnicama svih medija.

Foto: Fokus.ba

Kažnjeni za crveno, iako svjetlo nije radilo Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova KS, u prvih šest mjeseci 2024. godine na području Kantona Sarajevo zabilježeno je 4.841 saobraćajna nesreća. Materijalna šteta je nastala u 4.406 slučajeva, dok je u 435 nesreća poginulo pet, a povrijeđeno 557 osoba. U naseljima se dogodilo 4.481 nesreća, a van naselja 360. Skoro 700 na raskrsnicama.

Policijski službenici MUP-a su izrekli 302 kazne vozačima zbog prolaska kroz crveno svjetlo. Međutim, nije jasno kako su tretirali slučajeve gdje crveno svjetlo nije funkcionisalo. Na upit Fokusa o tome koliko nefunkcionalni semafori ugrožavaju sigurnost, nisu dali konkretan odgovor, već su naveli da je održavanje semafora u nadležnosti Ministarstva saobraćaja KS.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija