Foto: federalna.ba
Političke tenzije oko izbora Upravnog odbora RTV FBiH: Kandidati s upitnom prošlošću u igri?

Političke tenzije oko izbora Upravnog odbora RTV FBiH: Kandidati s upitnom prošlošću u igri?


Sanel Kajan, predsjednik Komisije za informisanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, sazvao je sjednicu ovog parlamentarnog tijela za 2. septembar, gdje će se raspravljati o načinu izbora i imenovanja članova Upravnog odbora RTV Federacije BiH.

Kajan je naglasio važnost zakonitog i transparentnog procesa, upozoravajući na moguće političko uplitanje u javne medije.

Posebno je istakao svoje protivljenje imenovanju osoba koje su kompromitovane u svom dosadašnjem radu i koje su otvoreno podržavale antidržavne aktivnosti.

“Ukoliko se tačnim pokažu najave da je među kandidatima za članove, pa i predsjednika UO RTVFBiH osoba koja je duboko kompromitovana kroz svoj dosadašnji rad, neko ko otvoreno podržava paradržavnu tvorevinu, ko je javno izjavljivao da bi blokirao cijelu državu i ko poziva na rušenje Federacije BiH, snažno ću se usprotiviti njegovom imenovanju na bilo koju javnu poziciju. Od Komisije za izbor i imenovanja, u tom slučaju, očekujem da prijavu odbace, i javno osude antidržavno djelovanje. Članovi Upravnog odbora RTV Federacije BiH ne mogu biti osobe koje karakterišu neprofesionalizam i otvorena politička pristasnost”, ističe Kajan.

Predsjedavajući Predstavničkog doma, Dragan Mioković, izrazio je uvjerenje da će konkurs, koji je raspisan za četiri nova člana Upravnog odbora, biti realizovan u skladu sa zakonom.

“Ono o čemu sam obaviješten je da je ova radna grupa raspisala konkurs za članove UO RTVFBiH. Prema informacijama koje imam, pristigle prijave će biti otvorene početkom septembra i ja se nadam da ćemo na redovnoj sjednici početkom oktobra imati prijedlog za izbor članova UO, kako je i predviđeno zakonom. Mislim da će na taj način biti ispoštovan zakon”, rekao je Mioković.

Mioković je priznao da opozicija sumnja u zakonitost ovog procesa, ali je pozvao na poštovanje sudskih odluka, izražavajući uvjerenje da će njihovi stavovi biti potvrđeni kao ispravni.

Izbor novog Upravnog odbora dolazi nakon višegodišnjeg zastoja, a trenutna vlast se oslanja na savjete pravnih stručnjaka kako bi opravdala izbor svih članova Upravnog odbora odjednom, uprkos zakonskoj normi koja nalaže godišnju izmjenu samo jednog člana.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija