Tanjug/ AP Photo/Darko Vojinovic, File
Jurišić: Bosanskohercegovačke vlasti treba da zaštite građane od “crnih lista” Srbije

Jurišić: Bosanskohercegovačke vlasti treba da zaštite građane od “crnih lista” Srbije


Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, izjavila je da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, posebno one zadužene za vanjsku politiku, treba da se bave pitanjem ko se nalazi na spisku osoba kojima su izrečene mjere obaveznog zadržavanja, pojačane kontrole i zabrane ulaska u Srbiju.

Komentirajući izjavu potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina, koji je rekao da je dok je bio na čelnoj poziciji u policiji i BIA-i sastavljao “crne liste” osoba koje su nepoželjne za Srbiju, Jurišić je istakla da bi kriteriji za sastavljanje tih lista mogli biti subjektivni i nejasni.

“Ministarstvo vanjskih poslova i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine moraju preduzeti mjere za zaštitu bosanskohercegovačkih državljana od takvih praksi. Izuzeci su samo oni koji se nalaze pod jurisdikcijom Srbije zbog krivičnih djela prema međunarodnim pravnim aktima i domaćim zakonodavstvom”, navela je Jurišić.

Ona je podsjetila da su novinari, posebno redakcija “Slobodne Bosne”, ranije upozoravali na opasnost uskraćivanja prava na rad i slobodu izražavanja, te da je sada, nakon Vulinove izjave, jasno da bi spisak “nepodobnih” mogao biti puno širi. Naglasila je potrebu za proaktivnim djelovanjem od strane bosanskohercegovačkih vlasti kako bi se spriječile moguće posljedice i štete.

Podsjećamo, Aleksandar Vulin je nedavno izjavio da na spisku osoba kojima je zabranjen ulazak u Srbiju ima “brojnih kriminalaca” koji su u Sarajevu “ugledni i opasni”.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija