Mirnes Ajanović podnio krivičnu prijavu protiv NiP-ove ministrice Naide Hota-Muminović

Mirnes Ajanović podnio krivičnu prijavu protiv NiP-ove ministrice Naide Hota-Muminović


Advokatska kancelarija Mirnesa Ajanovića podnijela je krivičnu prijavu protiv ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hota-Muminović navodeći da je “ozbiljno prekršila Krivični zakon Federacije Bosne i Hercegovine”.

U prijavi se navodi da je počinila sljedeća krivična djela: Podstrekavanje, Saučiniteljstvo, Udruživanje radi činjenja krivičnih djela i Organizirani kriminal. Ističu da se prijava odnosi i na osobe koje su učestvovale u izradi Pravilnika o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja i/ili drugim faktorima koji mogu ugroziti najbolji interes učenika i zaštiti učenika u osnovnim i srednjim školama KS.

Ovim pravilnikom, navodi se u prijavi, nezakonito se prikupljaju lični podaci učenika i roditelja.

“Sporni Pravilnik o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja i/ili drugim faktorima koji mogu ugroziti najbolji interes učenika i zaštiti učenika u osnovnim i srednjim školama KS, omogućava prikupljanje osjetljivih podataka o učenicima bez zakonskog osnova. To uključuje informacije o zdravstvenim stanjima, ponašanju i porodičnim odnosima, suprotno članu 193. Krivičnog zakona FBiH. Pravilnik direktno krši prava učenika i roditelja na privatnost, predviđajući evidentiranje podataka kao što su govorno-jezičke poteškoće, problemi sa zdravstvenim i eliminacijskim funkcijama i druge indikatore bez zakonskog uporišta, što je diskriminatorno i može dovesti do ozbiljnih psiholoških posljedica za djecu”, navodi se u prijavi.

U prijavi se navodi kako se prema Pravilniku kao neprihvatljive oblike ponašanja, između ostalog, smatraju pretjeran zaštitnički odnos roditelja, poteškoće u komunikaciji sa vršnjacima, povlačenje, osjećaj nelagode, izbjegavanje kontakta očima, bojažljivost, ako dijete djeluje nesretno i tužno, usamljeno i izolirano ili često odlazi u toalet, žali se na bolove u stomaku, glavobolje i mučnine, pokazuje nelagodu pri fizičkom kontaktu…

“Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH je 2018. godine zabranila sličnu praksu prikupljanja ličnih podataka učenika kroz “Matricu za rano prepoznavanje indikatora rizika od društveno neprihvatljivog ponašanja”. Ministrica Hota-Muminović je, uprkos zabrani, uvela sličan pravilnik, kršeći zakon i ugrožavajući prava učenika i roditelja. Nezakonito prikupljanje podataka može ozbiljno narušiti privatnost i psihološki razvoj djece, dovodeći do stigmatizacije, diskriminacije i socijalne isključenosti. Evidencija na nestručnim osobama i subjektivnim ocjenama može stvoriti nepovratne posljedice i narušiti status djece u školama i povjerenje u obrazovni sistem.

Traži se da nadležno tužilaštvo izvrši uvid u Pravilnik i Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju KS, u Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH i sasluša službena lica Agencije, te da se sasluša ministrica Naida Hota-Muminović i druga odgovorna lica. Takođe, da se slušaju svjedoci, novinarka Semira Degirmendžić iz Raport.ba (autor tekstova o spornom Pravilniku), članovi Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, te da se po potrebi provedu drugi dokazi. Ako se utvrdi osnovanost sumnji, potrebno je podnijeti optužnicu nadležnom sudu”, zaključuje su prijavi.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija