Foto: Avaz
Najveći farmer u BiH optužuje vlast za diskriminaciju u dodjeli zemljišta

Najveći farmer u BiH optužuje vlast za diskriminaciju u dodjeli zemljišta


Jusuf Arifagić, jedan od najvećih proizvođača mlijeka u Bosni i Hercegovini, izrazio je nezadovoljstvo zbog odluke Skupštine grada Prijedor, koja je lokalnim farmerima dala u zakup desetine hektara zemljišta Republike Srpske, dok je on ostao bez potrebne zemlje.

Arifagić, koji je konkurisao za 12 hektara u blizini svoje farme u Trnopolju, nije bio među onima s kojima će biti sklopljen ugovor, a zemljište je dodijeljeno farmi “Baltić”.

Arifagić tvrdi da mu je dodijeljena koncesija na zemljište u Omarskoj, daleko od njegove farme, a na kojem je planirana izgradnja infrastrukturnih objekata, što bi moglo ugroziti njegovu proizvodnju. On ističe da mu je odbijanje dodjele zemljišta ozbiljan udarac, posebno jer se radi o zemljištu koje je ključno za ishranu njegovih 700 grla stoke, dok su zemljište dobili farmeri s mnogo manjim brojem grla.

Iako je Arifagić na sjednici Skupštine tražio da se prijedlog o davanju zemljišta farmi “Baltić” povuče, njegov zahtjev nije dobio podršku odbornika, koji su uglavnom bili uzdržani. Arifagić je istakao da je problem nedostatka zemlje prisutan od početka njegove milionske investicije, te da su brojna obećanja ostala neispunjena.

“Na ovaj poziv sam se javio s ciljem da dobijem 12 hektara zemljišta koje je presudno za moju farmu, ali su ga dobile kolege s manjim brojem grla. Posebno me razočaralo što broj zaposlenih radnika nije uzet u obzir prilikom bodovanja,” kazao je Arifagić, dodajući da zapošljava 30 radnika.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj, Žarko Tubin, naglasio je da je javni poziv sproveden u skladu sa zakonom i pravilnikom, te da su preduzetnici bez zaključenih koncesionih ugovora imali prednost. Tubin je izrazio žaljenje zbog Arifagićevog nezadovoljstva, ali je istakao da su propisi bili jasni i da je postupano u skladu s njima.

Zanimljivo je da je resorni ministar Savo Minić prošle godine prilikom posjete farmi “Arifagić” najavio da će se pronaći način da se podrže veliki farmeri u povećanju proizvodnih kapaciteta. Ipak, Arifagićeva borba za zemljište još uvijek nije završena, a on poručuje da neće trpjeti poniženje i da je vrijeme da zakoni počnu vladati.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija