Grlić Radman kritikuje ambasadu SAD u BiH zbog stava prema Zoranu Krešiću

Grlić Radman kritikuje ambasadu SAD u BiH zbog stava prema Zoranu Krešiću


Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Gordan Grlić Radman, izrazio je na svom Facebook profilu podršku Planu djelovanja UN-a za sigurnost novinara, naglašavajući kako Republika Hrvatska stoji uz rezoluciju Vijeća za ljudska prava UN-a o zaštiti novinara.

Stav Ambasade SAD trenutno ne odgovara Gordanu Grliću Radmanu, koji smatra da nije objektivan u svojoj ocjeni situacije.

Osvrćući se na nedavne pritiske na novinare u zemljama Jugoistočne Europe, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, Grlić Radman je istaknuo važnost slobode govora i tiska kao temeljnih demokratskih vrijednosti.

Ministar je odbacio sve oblike pritisaka na novinare te naglasio potrebu za osiguravanjem njihove slobode izražavanja i zaštite, sukladno međunarodnim akcijskim planovima i rezolucijama.

Izražavajući zabrinutost za slučajeve prijetnji i nasilja nad novinarima, Grlić Radman je apelirao na važnost pravosudnog odgovora koji će efikasno zaštititi medijske djelatnike. Ovo stajalište je odgovor na nedavne izjave novinara Zorana Krešića i kritike Ambasade SAD u BiH, koje su Krešićeve pozive na obnovu tzv. Herceg-Bosne označili kao destruktivne i regresivne.

Ambasada SAD je Krešićeve izjave opisala kao neodgovorne i suprotne principima izgradnje zajedničke, multietničke budućnosti unutar euroatlantskih struktura. Međutim, Grlić Radman smatra da reakcija Ambasade nije bila objektivna i da odražava pristrasan pristup koji ne uzima u obzir kompleksnost situacije na terenu, što može dodatno otežati situaciju slobode medija u regiji.

Foto: Screenshot / Facebook



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija