Nasilje u Mostaru doseglo kritičnu tačku: Napad na maloljetnike kao ‘kap koja je prelila čašu’

Nasilje u Mostaru doseglo kritičnu tačku: Napad na maloljetnike kao ‘kap koja je prelila čašu’


Dvojica maloljetnika pretučena su u Mostaru, čime je nastavljen niz nasilnih incidenata na obalama Neretve. Prema riječima predstavnika mladih, ovaj posljednji incident je ‘kap koja je prelila čašu’.

“Na lice mjesta su izašli policajci, te je utvrđeno da su dvojica petnaestogodišnjaka iz Mostara pješke kretali tom ulicom, kada se pored njih zaustavio Volkswagen Polo, iz kojeg je izašlo pet nepoznatih lica koja su ih, ničim izazvana, počela udarati šakama i nogama, te im nanijela lakše povrede”, naveli su iz MUP-a HNK.

Pripadnici policije su identificirali vozilo i vozača, A.M. (22) iz Mostara, koji je ubrzo uhapšen.

Sara Kazazić, predsjednica Vijeća mladih grada Mostara, ističe da je sigurnosna situacija u Mostaru ozbiljno narušena, posebno nakon posljednjeg incidenta.

“Ovaj događaj je samo jedan u nizu incidenata koji su uznemirili javnost i povećali osjećaj nesigurnosti, posebno među mladima u našem gradu”, kaže Kazazićeva za “Nezavisne novine”.

Dodala je da se kao Mostarka osjeća nesigurno, baš kao i mnogi mladi u gradu, zbog sve učestalijih nasilnih incidenata.

“Ovaj incident je svakako ‘kap koja je prelila čašu’ i pokazuje hitnu potrebu za odlučnijom reakcijom nadležnih institucija. Neophodno je povećati prisutnost policije na terenu i pojačati preventivne mjere kako bi se osigurala veća sigurnost građana. Potrebno je hitno djelovati i pokazati nultu toleranciju prema nasilju kako bi se povratilo povjerenje građana u institucije i osiguralo sigurno okruženje za sve, a posebno za mlade”, naglasila je Kazazićeva.

Velibor Milivojević, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara, smatra da je na ulicama Mostara potrebno više policajaca.

“Nažalost, kao da jedan incident vuče drugi. To je izgleda slika društva u kojem živimo, a za promjene je potrebno više faktora, od kojih je jedan ključan – adekvatna reakcija MUP-a”, rekao je Milivojević.

Anamarija Zadro, urednica portala Bljesak, ne misli da je cjelokupna sigurnosna situacija u Mostaru narušena, ali priznaje da su se desili ozbiljni incidenti.

“Istina je da je u Mostaru zabilježena serija napada gdje su većinom napadači i oštećeni mlađe osobe, nerijetko i maloljetnici. Međutim, ne bih rekla da je cjelokupna sigurnosna situacija narušena. Većinom su to nasumični napadi pripadnika navijačkih skupina, a neki su bili čak i dogovorene tučnjave. Ipak, ništa nije preraslo u masovne nerede ili ozbiljnije probleme”, rekla je Zadro za “Nezavisne novine”.

Zadro dodaje da se u Mostaru osjeća sigurno i ističe važnost pravilne kvalifikacije napada i strožih kazni za počinioce, kako bi se spriječili budući incidenti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija