Foto: Arhiv/Ilustracija
Šverc duhana i dalje ozbiljan problem u BiH unatoč policijskim akcijama: U 2024. godini SIPA uhapsila 13 osoba

Šverc duhana i dalje ozbiljan problem u BiH unatoč policijskim akcijama: U 2024. godini SIPA uhapsila 13 osoba


Crno tržište duhana ostaje značajan izazov za nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, iako se poduzimaju brojne mjere za suzbijanje ilegalne trgovine.

Tokom 2023. godine, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je uhapsila 36 osoba zbog šverca duhanskih proizvoda, dok je u prvoj polovini 2024. godine privedeno 13 osoba u vezi s istim krivičnim djelima.

Foto: Avaz

Regionalna dimenzija ovog problema dodatno otežava borbu protiv šverca. U samo tri dana, hrvatske vlasti su presrele dvije grupe švercera rezanog duhana, zaplijenivši preko 80 tona ove robe i nanijevši znatnu štetu državnom budžetu. Ovi slučajevi potvrđuju da ilegalna trgovina duhanom nije ograničena samo na BiH, već predstavlja regionalni problem.

Unatoč provedenim akcijama i zapljenama, crno tržište i dalje ima značajan udio u ukupnoj potrošnji duhanskih proizvoda u BiH. Prema istraživanju iz decembra 2023. godine, čak 35% potrošnje duhanskih proizvoda u zemlji čini ilegalna roba.

Švercovani duhan i cigarete, koje se najčešće nabavljaju na pijacama ili putem online kanala, i dalje su prisutni uprkos povećanim naporima državnih agencija.

Povećanje poreznog opterećenja na duhan u periodu od 2009. do 2019. godine značajno je doprinijelo rastu crnog tržišta, jer su visoke cijene legalnih proizvoda natjerale mnoge pušače da potraže jeftinije, nelegalne alternative. Iako su napori za suzbijanje šverca intenzivirani, a broj izdatih akciznih markica blago porastao, problem ostaje i zahtijeva kontinuiranu pažnju i djelovanje nadležnih institucija.

U oktobru 2023. godine, regionalna konferencija u Herceg-Novom okupila je predstavnike iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, s ciljem poboljšanja saradnje u borbi protiv ilegalne trgovine. Razmjena informacija i zajedničke akcije smatraju se ključnim koracima u suzbijanju ovog dugotrajnog problema.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija