Ambicije Darka Ćuluma: Ponovni pokušaj za direktora SIPA-e uprkos uslovima za penziju

Ambicije Darka Ćuluma: Ponovni pokušaj za direktora SIPA-e uprkos uslovima za penziju


Darko Ćulum, koji je do nedavno obnašao funkciju direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izrazio je želju za povratkom na istu funkciju, uprkos tome što je stekao uslove za penziju.

Ćulumov mandat kao direktora istekao je u julu, a njegov zamjenik, koji se trenutno nalazi u bjekstvu od bh. pravosuđa, optužen je za organizovani kriminal.

Sa 36 godina iskustva u policijskim snagama, Ćulum bi logično trebao koristiti svoje penzionerske dane, ali njegove ambicije su usmjerene ka ponovnom vođenju SIPA-e. Njegova kandidatura dolazi u trenutku kada njegov prvi saradnik, zamjenik direktora, izbjegava bh. pravosudne organe, a međunarodna potjernica je raspisana za njim.

Pitanja oko Ćulumove odgovornosti i integriteta izbila su na površinu, posebno nakon što nije uslijedio odgovor na optužbe predsjednika RS-a Milorada Dodika o mogućoj zaštiti unutar SIPA-e. Ovo, međutim, nije zaustavilo Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH da ga uvrsti u uži izbor za direktora, sa zakazanim intervjuima za naredni ponedjeljak.

Osim Ćuluma, u konkurenciji za direktora su i drugi kandidati, među kojima se izdvaja Ljubiša Pandurević, načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA-e u Banjoj Luci i kum aktuelnog ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića. Ostali kandidati uključuju visoke policijske dužnosnike iz različitih dijelova BiH, pokazujući širinu i različitost iskustava unutar konkursa.

Pored Ćuluma, Nezavisni odbor je također propustio iskoristiti priliku za penzionisanje Zorana Galića, još jednog ključnog igrača unutar SIPA-e, koji je također pobjegao iz zemlje zbog krivičnih optužbi.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija