Uskoro počinju s radom specijalizirani pravosudni odjeli: Traženi pravni stručnjaci i analitičari

Uskoro počinju s radom specijalizirani pravosudni odjeli: Traženi pravni stručnjaci i analitičari


sklopu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV), na molbu Ambasade SAD, intenzivira pripreme za pokretanje Posebnih odjela Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH. Rad ovih odjela, koji se fokusiraju na međukantonalni kriminal, planiran je za početak decembra.

Zbog proceduralnih pitanja, imenovanje pravosudnih funkcionera je odloženo za kraj septembra, što uključuje pozicije kao što su posebni zamjenik glavnog federalnog tužioca i devet tužilaca, kao i deset sudija Posebnog odjela Vrhovnog suda FBiH.

Paralelno s tim, Agencija za državnu službu FBiH je raspisala konkurs za popunu više radnih mjesta u sklopu ovih odjela.

Traženi su stručnjaci različitih profila: pravnici, istražioci, ekonomisti, psiholog, kao i saradnici za opšte, pravne i javne nabavke.

Što se tiče infrastrukture, Vlada FBiH je osigurala prostor na Alipašinoj ulici u Sarajevu za smještaj Posebnih odjela.

Prostor od 697,05 kvadratnih metara iznajmljen je od kompanije ‘EURO STAN’ po cijeni od 31,50 KM po kvadratnom metru, plus PDV, na period od pet godina počevši od oktobra 2024. godine. Ove aktivnosti predstavljaju značajan korak naprijed u institucionalizaciji pravne borbe protiv korupcije na najvišem nivou.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija