Foto: Arhiva
U RS poreski dužnici nizaju dugove: Dužni 264,9 miliona KM

U RS poreski dužnici nizaju dugove: Dužni 264,9 miliona KM


Zaduženost javnih i privatnih preduzeća u Republici Srpskoj doseže alarmantne cifre. Prema najnovijim podacima Poreske uprave RS, sto najvećih poreskih dužnika ukupno duguje oko 264,9 miliona konvertibilnih maraka (KM) na ime direktnih poreza i doprinosa.

Među njima su i kompanije koje su trenutno u stečaju, poput „UNIS“ Fabrike cijevi u Derventi, koja drži neslavni rekord sa dugom većim od 16 miliona KM.

Iznenađujuće, ali među glavnim dužnicima nalazi se i Mješovito preduzeće „Elektroprivreda RS“, koje zauzima drugo mjesto sa dugom od 12,8 miliona KM. Njihov poreski dug ukazuje na širu problematiku unutar javnog sektora koji obuhvata i „Šume RS“, najvećeg poslodavca u regiji, sa dugom od 1,7 miliona KM.

Ostali značajni javni dužnici uključuju Skupštinu opštine Sokolac sa dugom od 3,1 milion KM, Nacionalni park „Sutjeska“ sa dugom od dva miliona KM, Gradska razvojna agencija Doboj i opština Brod, oba sa dugovanjem od oko 1,3 miliona KM.

Sportski klubovi nisu izuzeti iz ove krize; Košarakaški klub „Igokea“ Laktaši duguje oko 1,6 miliona KM, dok Fudbalski klub „Rudar“ Prijedor ima dug veći od milion KM. Također, „Kosmos“ Banja Luka, preduzeće za proizvodnju i remont, nalazi se na petom mjestu po veličini duga sa 10,5 miliona KM.

Spisak se proširuje s „Bosfor Mason Construction“ d.o.o. Banja Luka, firmom koja zapošljava radnike iz inostranstva za građevinske radove, s dugom od 1,2 miliona KM.

Ova situacija baca svjetlo na sve veći problem neizmirenih obaveza prema državi, što bi moglo imati dalekosežne posljedice za ekonomsku stabilnost Republike Srpske.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija