1,8 milion KM za novu fasadu zgrade Doma oružanih snaga BiH

1,8 milion KM za novu fasadu zgrade Doma oružanih snaga BiH


Zgrada Doma oružanih snaga Bosne i Hercegovine, poznata i kao Oficirska kasina, uskoro će doživjeti značajnu transformaciju kroz obnovu fasade. Općina Stari Grad Sarajevo je raspisala aukciju za izvođenje građevinskih radova na obnovi spoljašnjosti objekta, a procijenjena vrijednost javne nabavke iznosi 1.600.000 KM bez PDV-a, odnosno 1.872.000 KM sa PDV-om.

Prema tenderskoj dokumentaciji, okvirni sporazum za izvođenje radova bit će na snazi tri godine, dok će rokovi za izvođenje radova biti definirani pojedinačnim ugovorima. Radovi moraju početi najkasnije sedam dana nakon potpisivanja ugovora. Izvođači su savjetovani da prije dostavljanja ponude obiđu lokaciju, procijene stanje objekta i pripreme plan za rušenje i skladištenje materijala.

S obzirom na to da je Oficirska kasina proglašena nacionalnim spomenikom BiH, izvođači su obavezni pažljivo pristupiti izradi dekorativnih elemenata fasade kako bi se očuvala autentičnost građevine. Svi radovi moraju biti izvedeni u skladu sa važećim tehničkim propisima i normativima, uz nadzor i saglasnost statičara.

Ranije su Vlada Kantona Sarajevo, Općina Stari Grad i njen načelnik Irfan Čengić preuzeli obavezu finansiranja rekonstrukcije zgrade, koja će dobiti potpuno novi izgled. Premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, istaknuo je da je cilj stvoriti harmoničan prostor privlačan svim generacijama.

U planu je i izgradnja fontane koja će postati centralna tačka prostora, povezujući Umjetničku galeriju, prostor ispred Prve gimnazije i Umjetničke škole u skladnu cjelinu s postojećim parkom “Alija Izetbegović”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija