Opasnost za djecu: BiH povlači laserske igračke koje mogu da oštete vid

Opasnost za djecu: BiH povlači laserske igračke koje mogu da oštete vid


Agencija za nadzor nad tržištem BiH povukla je sa tržišta tri modela laserskih igračaka pištolja, te dvije vrste laserskih pokazivača, jer predstavljaju rizik od povrede oka i oštećenja vida.

Iz Agencije je saopšteno da je riječ o laserskim igračkama pištoljima “007D”, “super er gan” marke “P.062IM” i “air soft gun” marke “N0.P138D”, proizvedenim u Kini, jedan laserski pokazivač čija je zemlja porijekla nepoznata, i drugi pokazivač, kineski “green laser pointer”.

“Svi ovi proizvodi predstavljaju rizik od povrede oka i oštećenja vida jer izmjerena srednja snaga laserskog snopa prema klasifikaciji u standardu BAS ЕN 60825-1:2016 odgovara klasi tri er /3R/, a ne sadrže ni potrebna upozorenja i informacije za korisnike propisane u navedenom standardu”, istakli su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Kako kažu, poslovni subjekti su preduzeli mjere povlačenja ovih proizvoda sa tržišta i njihovog uništavanja, dok se potrošačima preporučuje da ove proizvode prestanu koristiti i da ih vrate u trgovinu maloprodaje gdje su kupljeni.

 

POGLEDAJ GALERIJU


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija