Psihijatrije u problemu: Pacijenti ne mogu kući jer ih porodice ne žele

Psihijatrije u problemu: Pacijenti ne mogu kući jer ih porodice ne žele


Psihijatrijske bolnice suočavaju se s ozbiljnim problemom otpuštanja pacijenata u remisiji bolesti zbog nedostatka prihvata od strane porodica ili nemogućnosti povratka u zajednicu. Ovaj problem je posebno izražen, jer su neki pacijenti smješteni u zdravstvenim ustanovama duže od dvije decenije.

Ovo je istaknuto u najnovijem izvještaju Ombudsmana za ljudska prava BiH i Populacionog fonda UN (UNFPA), koji je juče predstavljen u Sarajevu. Izvještaj naglašava zabrinutost zbog položaja osoba s invaliditetom u BiH, posebno onih s intelektualnim i mentalnim poteškoćama, koji su često nedovoljno uključeni u donošenje politika koje se tiču njihovih prava i dobrobiti.

Dokument dostupan na sajtu Ombudsmana BiH ukazuje na brojne izazove s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava, uključujući potrebu za boljom brigom države, smanjenje diskriminacije i veću slobodu kretanja. Osobe sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama suočavaju se s posljedicama oduzimanja poslovne sposobnosti, što otežava njihovu integraciju u društvo. Ombudsmani upozoravaju na moguće zloupotrebe u postupku oduzimanja poslovne sposobnosti, često inicirane od strane srodnika.

U vezi s Republikom Srpskom, izvještaj je pokazao poboljšanje u materijalnim i organizacionim uslovima u ustanovama socijalne zaštite, uključujući zapošljavanje stručnog osoblja i stručno usavršavanje. Međutim, nije bilo značajnih pomaka u procesu deinstitucionalizacije. Istaknuto je da nijedna ustanova socijalne zaštite nema razvijeno stanovanje u zajednici, a zdravstvene ustanove u kojima pacijenti u remisiji bolesti ostaju godinama predstavljaju produžetak socijalnog sektora.

Analizirajući stanje u četiri ustanove – Specijalnoj bolnici za psihijatriju Sokolac, Specijalnoj bolnici za hroničnu psihijatriju Modriča, Domu za lica sa invaliditetom Prijedor, i Domu za lica sa invaliditetom Višegrad – ombudsmani su zaključili da je potrebno poboljšati uslove u bolnici u Modriči, gdje su uslovi trenutno nezadovoljavajući za efikasno medicinsko liječenje.

Direktor bolnice u Modriči, Siniša Nikić, smatra da su ocjene ombudsmana grube, naglašavajući da se bolnica trudi da poboljša uslove prema svojim mogućnostima. On je također naveo da se bolnica modernizuje zahvaljujući projektu Vlade RS i Razvojne banke Savjeta Evrope.

S druge strane, direktor Specijalne bolnice za psihijatriju Sokolac, Dragan Bulajić, rekao je da se ustanova brine o pacijentima koje nema ko da preuzme, te da mnogi od njih ostaju u bolnici zbog toga što nemaju nikoga ili ih porodice ne žele prihvatiti.

Ombudsmani su pozvali nadležne institucije da razmotre mogućnost stvaranja centralnog registra za preciznije praćenje potreba ove ranjive grupe, te da primijene međunarodne standarde u obezbjeđivanju podrške osobama s intelektualnim i mentalnim poteškoćama.

Izvještaj također ističe potrebu za izmjenama zakonskih rješenja u vezi s pravima roditelja njegovatelja, koji gube status nakon navršene 30. godine života djeteta, iako se radi o djeci s teškim invaliditetom čije stanje je nepromijenjeno.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija