Cijena električne energije raste: Bh. vlasti šute, a građani trpe i plaćaju

Cijena električne energije raste: Bh. vlasti šute, a građani trpe i plaćaju


Proizvodnja električne energije iz termoelektrana u Bosni i Hercegovini postaje sve skuplja, dok vlasti odugovlače s provedbom mjera za energetsku tranziciju.

Cilj je zamjena zastarjelih postrojenja s modernijim tehnologijama koje koriste obnovljive izvore energije.

Dok u Bosni i Hercegovini još uvijek traje ovisnost o termoelektranama, u Evropi se svjedoči ubrzanom gašenju postrojenja koja koriste ugalj. Tržišni uvjeti diktiraju preuranjeno zatvaranje ovakvih objekata. Vlasnici termoelektrana u Evropi suočeni su s konkurencijom iz obnovljivih izvora, troškovima zagađujućih emisija i ekološkim standardima. Primjeri iz Danske i Velike Britanije, koje su nedavno ugasile svoje posljednje termoelektrane, i Slovačke koja je to učinila u martu, upućuju na to da je kraj ovakvih postrojenja neizbježan.

Glas stručnjaka

Zoran Pavlović, ekonomist, ističe: “Neefikasnost termoelektrana je sve izraženija. S obzirom na nedostatak kvalitetnog uglja, proizvodnja postaje neodrživo skupa, čineći alternativne izvore energije nužnim.”

Odsustvo ozbiljnih rasprava o odustajanju od uglja zabrinjava stručnjake, posebno kada je riječ o najskupljim i najzagađujućim izvorima energije. Očekivanja su da će srednjoročno energija iz uglja ostati ključna, uprkos sve težim uvjetima poslovanja i predstojećoj primjeni takse na emisije CO2, koja bi mogla dodatno opteretiti ovaj sektor do 2026. godine.

Analiza troškova i barijere

Iz Udruženja za održivu energetsku tranziciju “RESET”, gdje radi Damir Miljević, upozoravaju da je tranzicija energetskog sektora zakočena lošim zakonskim okvirom. “Proces tranzicije je usporen zbog prepreka koje nameću elektroprivrede, a podržani zakoni ostaju bez kvalitetne provedbe kroz podzakonske akte,” objašnjava Miljević.

Dragan Ostić iz Centra za životnu sredinu ističe da bi vlasti trebale prestati skrivati informacije o stvarnim energetskim potrebama i ograničenjima u postavljanju solarnih panela. “Potrebno je usmjeriti se na planove koji će omogućiti ozbiljne promjene umjesto da se elektroprivrede drže kao glavni nositelji tranzicije,” zaključuje Ostić, sugerirajući fokus na usluge balansiranja i skladištenja energije umjesto proizvodnje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija