Uložili milion KM: Pogon u Foči skuplja prašinu

Uložili milion KM: Pogon u Foči skuplja prašinu


Proizvodnja u pogonu za preradu gljiva i šumskih plodova, koju je Šumsko gazdinstvo “Maglić” iz Foče pokrenulo uz ulaganje od oko milion maraka, i dalje nije zaživjela, čak ni dvije godine nakon izgradnje.

Prema riječima Blaža Prodanovića, šefa radne jedinice za ostale šumske proizvode u ŠG “Maglić”, glavni razlozi za odlaganje proizvodnje su spore birokratske procedure i nepovoljne vremenske prilike koje su ove godine značajno smanjile količinu šumskih plodova.

“Više od godinu dana čekali smo na upotrebnu dozvolu, a kada smo je konačno dobili krajem prošle jeseni, sezona sakupljanja plodova je već bila gotova,” pojasnio je Prodanović. Očekivanja da će pogon početi s radom početkom ove godine nisu se ostvarila zbog suše i nepovoljnih vremenskih uslova, poput mraza u maju koji je uništio cvjetanje borovnice.

Iako su mašine, sušara, destilator i hladnjača spremni za rad, ekonomska kriza i recesija dodatno su otežale situaciju. Prodanović ipak vjeruje da će naredna godina donijeti bolje uslove za otkup i preradu gljiva, voća i ljekovitog bilja.

Cilj ovog pogona je otkup plodova po fer cijenama i pružanje pomoći lokalnom stanovništvu u Foči i okolnim opštinama. Pogon je izgrađen vlastitim sredstvima ŠG “Maglić”, a planirano je da postane regionalni centar za preradu šumskih proizvoda.

“Naša priroda je bogata, a tržište za ovakve proizvode sigurno postoji. Treba samo da krenemo,” zaključio je Prodanović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija