Ljeto 2024. Najtoplije na Balkanu u posljednjih 130 godina

Ljeto 2024. Najtoplije na Balkanu u posljednjih 130 godina


Stručnjaci su potvrdili da je ovog ljeta na Balkanu najtoplije od početka mjerenja prije više od 130 godina. Dugi periodi s temperaturama iznad 30 stepeni Celzijusa, kao i visoke noćne temperature iznad 20 stepeni, značajno su pomjerili granice uobičajenih klimatskih uslova. Toplotni talasi u julu i avgustu, uz gotovo potpuno odsustvo padavina tokom noći, podigli su prosječne temperature na nove maksimume u Jugoistočnoj Evropi, objašnjavaju meteorolozi.

Ove godine nije bilo kiše tokom gotovo cijelog jula i avgusta, a temperature su ostale visoke.

Globalno zagrijevanje, prvenstveno uzrokovano sagorijevanjem fosilnih goriva, dovelo je do viših temperatura širom svijeta, a nedavno su zabilježeni i 13 uzastopni mjesečni toplotni rekordi. Klimatska služba EU Kopernikus izvještava da je ljeto 2024. najtoplije na Zemlji do sada, što povećava mogućnost da će ova godina biti najtoplija u historiji.

Jugoistočna Evropa, uključujući Balkan, bila je „zarobljena“ suptropskom toplom vazdušnom masom iz zapadne Afrike i Sredozemnog mora.

U Sloveniji, prosječne ljetnje temperature porasle su za dva i po stepena u odnosu na period prije 2020. godine, dok je u Bosni i Hercegovini oboren svaki rekord po broju vrelih noći i dana, s tri puta više ovakvih dana u odnosu na prethodnu rekordnu godinu. Susjedna Hrvatska prijavila je najviše ikada zabilježene temperature Jadranskog mora, koje su na nekim područjima dostigle 30 stepeni Celzijusa.

Ova ekstremna vrućina imala je ozbiljne posljedice na prirodu i ljudski život. Suša je isušila rijeke u Bosni i Hercegovini, izazvala šumske požare i spaljeno poljoprivredno zemljište širom regiona.

U cijelom regionu, ljudska tijela, biljke i životinje teško se prilagođavaju ovim ekstremnim uslovima, a mnogi se nadaju da će buduće ljeto donijeti više kiše i hladnije temperature.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija