Više od 4000 djece nije upisano u prvi razred: U slikovnici pokušavali zumirati cvjetić kao na mobitelu

Više od 4000 djece nije upisano u prvi razred: U slikovnici pokušavali zumirati cvjetić kao na mobitelu


Ove školske godine 4044 djeteta dobilo je odgodu upisa u prvi razred osnovne škole, prema izvještaju Dnevnika Nove TV. Prošle godine bilo ih je 4042.

Razlozi za odgodu uključuju zdravstvene i psihofizičke razloge, socijalnu nezrelost te probleme s grafomotorikom. Grad Zagreb još uvijek nije dostavio konačan broj, ali se očekuje da će se broj odgoda kretati oko 900.

Tomislav Đonlić iz Upravnog odjela za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije ističe da se radi o općoj nezrelosti djece i zahtjevima roditelja, dok je broj mišljenja povjerenstava manji.

Antonija Mirosavljević, predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola, primjećuje sve više problema s nerazvijenom fino motorikom i grafomotorikom kod djece. “Mnogi učenici ne znaju držati olovku, pratiti crtu ili precrtati s papira”, navodi Mirosavljević.

Stručnjaci sugeriraju da tehnologija može biti jedan od uzroka problema.

“Djeca previše vremena provode pred ekranima, što ih udaljava od prirodnih aktivnosti koje su ključne za razvoj”, kaže izv. prof. dr. sc. Katarina Pavičić Dokoza, ravnateljica poliklinike Suvag.

Mirosavljević navodi primjer kako tehnologija utječe na djecu vrtićke dobi.

“Kada djeca dobiju slikovnicu, pokušavaju povećati slike kao što to rade na mobilnim ekranima”, objašnjava Mirosavljević.

Stručnjaci naglašavaju da bi priprema za školu trebala uključivati socijalizaciju, brigu o sebi, te učenje o sigurnosti na cesti, a predškola igra ključnu ulogu u tome. Puno toga ovisi i o angažmanu roditelja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija