Foto: KJKP RAD
U FBiH kažnjavat će se nelegalno odlaganje otpada na deponijama

U FBiH kažnjavat će se nelegalno odlaganje otpada na deponijama


Federalna ministrica okoliša i turizma, Nasiha Pozder, najavila je da će izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom stupiti na snagu osmog dana nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH. Prema novim propisima, bit će kažnjavani svi koji nelegalno odlažu otpad na deponijama.

“U budžetu za ovu godinu osigurali smo 500.000 KM za sanaciju divljih deponija, ali to je nedovoljno. Prioritet će biti sanacija deponija unutar zaštićenih područja, kao što je Livno, gdje postoji oko 130 divljih deponija,” izjavila je Pozder.

Izmjene Zakona obuhvataju rješavanje problema odlagališta u općinama i gradovima te jačanje inspekcijskog nadzora, s novim kaznenim odredbama za specijalne vrste otpada poput guma i ulja.

“Zakon sada omogućava kažnjavanje za nelegalno odlaganje otpada i definira novčane kazne prema težini prekršaja,” dodala je Pozder.

Izmjene su usvojene u oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Pozder je zahvalila poslanicima na podršci i najavila izradu novog Plana upravljanja otpadom u FBiH, čije usvajanje očekuje iduće godine.

“Otpad moramo naučiti upravljati kao resurs, a ne kao problem,” zaključila je ministrica.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija