BiH počela ukidati vize za lažne radnike

BiH počela ukidati vize za lažne radnike


U situaciji u kojoj se Bosna i Hercegovina, kao i susjedne zemlje, suočava s manjkom radne snage, dolazak radnika s Dalekog istoka postaje sve aktuelniji. Međutim, određeni broj stranaca koristi radne vize kako bi ilegalno pokušao ući u zemlje Europske unije.

Služba za poslove sa strancima je saopštila o ukidanju radnih viza za 39 državljana Pakistana, a proces je u toku za još 14 državljana Bangladeša. Prema podacima agencije, ilegalni migranti plaćaju značajne iznose posrednicima ili poslodavcima za osiguranje radnih dozvola i viza, čime pokušavaju legalno ući u BiH.

Poslodavci su pozvani da angažuju strane radnike isključivo preko ovlaštenih agencija, inače će snositi troškove smještaja i deportacije radnika iz BiH.

U 2023. godini izdano je ukupno 2449 radnih dozvola koje ulaze u godišnju kvotu za zapošljavanje stranaca. Najveći broj stranih radnika dolazi iz Turske, Srbije, Nepala, Bangladeša i Indije, dok je najveći rast zabilježen kod državljana Pakistana i Nepala. Također, izdano je i 2137 radnih dozvola koje nisu vezane za kvote, a odnose se na strance čiji rad u BiH proizlazi iz međunarodnih sporazuma, učitelje, sportiste i druge specijalizovane radnike.

Za 2024. godinu predviđeno je 6073 radne dozvole za strane radnike, od čega 4295 za Federaciju BiH, 1400 za Republiku Srpsku, te 378 za Brčko distrikt.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH, Žarko Laketa, nedavno je potvrdio da je balkanska migrantska ruta i dalje aktivna, a najčešće je koriste državljani Sirije, Afganistana, Maroka i Egipta. Trenutno, u BiH boravi 1846 migranata u prihvatnim centrima, najviše u Sarajevu i Unsko-sanskom kantonu. Granična policija BiH do sada je spriječila preko 2670 pokušaja ilegalnog prelaska granice, a najviše migranata dolazi iz Sirije, Turske, Afganistana, Maroka i Pakistana.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija