Foto: Samir Jordamović
Protesti radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo: Traže povećanje satnice

Protesti radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo: Traže povećanje satnice


Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo su danas izašli na ulice, okupljajući se ispred zgrade Vlade KS u znak protesta zbog nedovoljnog povećanja nadnica koje im je Vlada nedavno predložila.

Sindikat radnika u zdravstvu KS već duže vrijeme se zalaže za povećanje satnice sa trenutne 3.07 KM na 3.70 KM, što bi bilo pravednije odrazilo njihov težak rad i posvećenost.

Međutim, ponuda Vlade KS od 27. augusta bila je samo 3.25 KM, što je izazvalo nezadovoljstvo među radnicima.

Ponuda Vlade KS je dočekana sa nevjericom i ogorčenjem, budući da radnici u zdravstvu smatraju da ona ne odražava stvarne potrebe ni važnost njihovog posla u zajednici.

Tokom protesta, prisutni su glasno uzvikivali parole poput “Hoćemo pare”, “Lopovi, lopovi”, te “Tuđe nećemo, svoje ne damo”, čime su jasno dali do znanja da neće odustati od svojih zahtjeva.

Iako je Vlada KS prošlog četvrtka, 5. septembra, najavila da će izići s novim prijedlogom nakon dodatnih konsultacija sa Zavodom za zdravstveno osiguranje KS i ustanovama koje primjenjuju kolektivni ugovor, nove informacije još uvijek nisu objavljene.

Ovaj nedostatak komunikacije i odgode samo su pojačali frustracije među radnicima, koji su spremni na daljnje sindikalne korake, uključujući mogućnost generalnog štrajka.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija