Foto: Samir Jordamović
UK razbjesnio zdravstvene radnike: Blokade ulica neizbježne zbog odbijanja povećanja plata

UK razbjesnio zdravstvene radnike: Blokade ulica neizbježne zbog odbijanja povećanja plata


Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk izazvao je bijes među zdravstvenim radnicima nakon što je odlučno poručio da nema daljnjeg povećanja satnice za zaposlene u zdravstvu.

Tokom konferencije za medije, Uk je naglasio da su plate zdravstvenih radnika već značajno povećane u protekle dvije godine, ali sindikati nisu zadovoljni ponuđenom satnicom od 3,25 KM.

Sindikat radnika u zdravstvu KS oštro je reagovao na ovu odluku, ističući da je premijerovo obrazloženje površno i da nije u potpunosti informiran o stanju u zdravstvenom sektoru.

Zdravstveni radnici su već drugi dan u šatorima ispred zgrade Vlade KS i poručili su da se neće povući dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Sindikati su najavili blokadu saobraćajnica u petak, posebno raskrsnice Skenderija, i upozorili da će ući u generalni štrajk ako ne dobiju prihvatljivu ponudu.

“Njegova zadnja riječ neće biti i ne može biti zadnja. Naše članstvo od 5.500 radnika traži pravdu i nastavit ćemo borbu,” poručili su predstavnici sindikata, ističući da ponuđena satnica od 3,25 KM nije dovoljno za troškove života.

Ulice će biti blokirane, a šatori će ostati dok Vlada ne pokaže spremnost na dogovor, najavili su iz sindikata, dodajući da neće odustati unatoč inspekcijama koje Vlada šalje na teren.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija