Još jedan vapaj: Građani traže od ministarstva da zaustavi gradnju MHE na Plivi

Još jedan vapaj: Građani traže od ministarstva da zaustavi gradnju MHE na Plivi


Udruženje građana “Ne damo Plivu i Janj” iz Šipova uputilo je zahtjev Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS da odbije izdavanje ekološke dozvole za planiranu gradnju male hidroelektrane (MHE) “Jovići” na rijeci Plivi. Također, zatražili su od Vlade RS da poništi odluku kojom je dio rijeke Plive, gdje je predviđena gradnja, izuzet iz zaštićenog prirodnog područja.

Draženko Prole, predsjednik Inicijativnog odbora “Ne damo Plivu i Janj”, naglasio je da je više od 2.000 građana potpisalo peticiju protiv izgradnje MHE. Nakon pritiska građana, 3. septembra održana je sjednica Općinskog vijeća Šipova na kojoj je usvojen zaključak protiv izdavanja ekološke dozvole. Građani su za ovu inicijativu saznali slučajno, putem oglasa na općinskoj tabli, te su tada otkrili da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS omogućilo izuzimanje dijela zaštićenog područja Plive u korist investitora. Osim toga, Ministarstvo ekologije odobrilo je izuzeće investitora od obaveze izrade Studije o utjecaju na okoliš.

Milan Plavšić, član udruženja, istaknuo je da je na Plivi već izgrađena jedna hidrocentrala, ali da se građani sada odlučno protive daljnjoj devastaciji rijeke. Upozoravaju da bi izgradnja MHE mogla nanijeti nepovratnu štetu lokalnoj klimi i turizmu, koji u Šipovu doživljava procvat.

“Nećemo dozvoliti ovu izgradnju. Dajemo rok od 14 dana da ponište sramnu odluku o izuzeću investitora od izrade Studije o utjecaju na okoliš,” poručio je Plavšić.

Član udruženja Dragoljub Vujković dodao je da bi realizacija projekta mogla uzrokovati masovno iseljavanje stanovnika iz Šipova. “Branit ćemo Plivu svojim životima. Ovdje živimo i nećemo dozvoliti da nam unište rijeku,” izjavio je Vujković.

Prema dokumentaciji Komisije za koncesije RS, koncesiju za izgradnju MHE “Jovići” ima preduzeće “Prirodna energija” d.o.o. iz Šipova. Koncesija je prvobitno dodijeljena 2006. godine poduzeću “Duga” d.o.o. Kneževo, nakon čega je prenesena na “Prirodnu energiju”. Projekat je u zastoju, a investitor je zatražio produženje rokova izgradnje, uz riješene lokacijske uslove i postupak eksproprijacije.

Načelnik Šipova, Milan Kovač, ranije je izjavio da općina Šipovo ima pet rijeka, ali da one “teku bez koristi” te smatra da će hidrogradnja donijeti značajnu korist zajednici.

Građani Šipova, međutim, nisu istog mišljenja, poručujući da će se svim raspoloživim sredstvima boriti za očuvanje rijeke Plive i spriječiti izgradnju MHE.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija