Raste potražnja bh. građana za kreditima

Raste potražnja bh. građana za kreditima


Prema najnovijim rezultatima Ankete o kreditnoj aktivnosti banaka, koju je provela Centralna banka Bosne i Hercegovine, u drugom tromjesečju 2024. godine zabilježen je značajan rast potražnje za stambenim, potrošačkim i nenamjenskim kreditima među stanovništvom, dok su banke ublažile standarde za odobravanje ovih kredita.

Podaci pokazuju da je potražnja za kreditima nastavila rasti i u drugom tromjesečju 2024. godine, kako za poduzeća, tako i za stanovništvo. Banke su optimistične u vezi s očekivanjima za treće tromjesečje, predviđajući daljnji porast potražnje.

Za preduzeća, potražnja za dugoročnim kreditima premašila je potražnju za kratkoročnim kreditima. Iako je neto postotak pokazao pooštravanje kreditnih standarda za oba tipa kredita, udio odbijenih zahtjeva za kredite nije se promijenio u odnosu na prethodno razdoblje. Očekuje se da će kreditni standardi za poduzeća ostati nepromijenjeni u trećem tromjesečju 2024. godine, dok banke anticipiraju porast potražnje za kratkoročnim i dugoročnim kreditima.

S druge strane, za stanovništvo je zabilježen rast potražnje za stambenim, potrošačkim i nenamjenskim kreditima. Kreditni standardi za ove vrste kredita su ublaženi, što je omogućilo lakši pristup kreditima. Banke očekuju da će standardi za potrošačke i nenamjenske kredite ostati stabilni u trećem tromjesečju 2024. godine, uz daljnji porast potražnje.

U anketi je sudjelovalo ukupno osam banaka s stopom odgovora od 100%. Banke su izrazile optimizam u pogledu očekivane potražnje za kreditima i u trećem tromjesečju, što ukazuje na nastavak pozitivnih trendova u kreditnom sektoru.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija