Crnadak poručio: SNSD “čerupa” državnu imovinu

Crnadak poručio: SNSD “čerupa” državnu imovinu


Pitanje državne imovine ostaje otvoreno i neizvjesno, s kontinuiranim upozorenjima visokog predstavnika da Bosna i Hercegovina gubi vrijeme koje je ključno za postizanje sporazuma. Unatoč naporima, rješenje se ne nazire, a lokalni politički lideri upozoravaju na neprimjerene pokušaje nametanja rješenja, izvještava Federalna televizija.

Od povlačenja zakona o državnoj imovini iz procedure Narodne skupštine Republike Srpske prije gotovo godinu dana, malo toga se promijenilo, a tematika iznenada dobiva na težini u jeku izborne kampanje. Christian Schmidt, visoki predstavnik, upozorava na istek vremena potrebnog za postizanje sporazuma, što direktno utječe na potencijal velikih investicija.

“Zapanjujuće je što neki još uvijek ne shvataju da državna imovina ne može biti predmet raspodjele između entiteta, već je potrebno pratiti odredbe Ustavnog suda, Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH,” izjavio je Schmidt, naglašavajući da se radi o imovini naslijeđenoj od bivše Jugoslavije.

Iako Schmidt tvrdi da nema namjeru nametati zakon, iz Republike Srpske dolaze jasne poruke da će svaki takav pokušaj naići na institucionalni otpor. Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH, ističe da je neprihvatljivo i štetno za budućnost Bosne i Hercegovine da stranci pokušavaju preuzeti ulogu koja pripada demokratski izabranim institucijama.

S druge strane, iz opozicije u RS postavljaju pitanja o razlozima povlačenja zakona i nedostatku inicijative za njegovo ponovno uvođenje, uprkos ranijim obećanjima. Igor Crnadak, poslanik u NSRS-u, kritički ističe da je jedini stvarni pokret oko imovine zapravo njen “čerupanje” od strane SNSD-a.

Analitičari dodaju da, unatoč godinama diskusije, vidljivih pomaka nema, a situacija ostaje simptomatična, posebno uoči izbora. “Nedostaje volje za kompromisom među političarima, što rezultira stalnim zastojem bez vidljivog rješenja. Institucionalni odgovor se svodi na odugovlačenje, što političarima omogućava skupljanje političkih poena,” zaključuje Stefan Blagić, politički analitičar, sugerirajući da bi pravi napredak zahtijevao odstupanje od maksimalističkih zahtjeva svih etničkih grupa.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija