Zoran Tegeltija o rekordnoj naplati indirektnih poreza: Očekuje se više od 11 milijardi KM u ovoj godini

Zoran Tegeltija o rekordnoj naplati indirektnih poreza: Očekuje se više od 11 milijardi KM u ovoj godini


Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Zoran Tegeltija, izjavio je da očekuje da će prihodi od indirektnih poreza ove godine premašiti 11 milijardi KM, što je značajan porast u odnosu na prošlogodišnjih 10 milijardi KM, prvi put od uspostavljanja UIO.

Tegeltija je objasnio da su u julu i augustu zabilježeni mjesečni prihodi veći od milijardu KM, a u prva osam mjeseci ove godine već je naplaćeno preko 7,5 milijardi KM, što je za 8,5 posto više nego prošle godine. Ukupno je do sada naplaćeno više od osam milijardi KM.

Osvrćući se na faktore koji utiču na naplatu, Tegeltija je istakao privrednu aktivnost, poresku disciplinu i kvalitet rada institucija kao ključne elemente.

Dodao je da propisi o PDV-u nisu mijenjani od uvođenja tog poreza.

Direktor UIO je naglasio da ova institucija ne utiče na raspodjelu niti potrošnju prikupljenih sredstava, već ih samo prikuplja i istog dana distribuira entitetima i Brčko distriktu, koji ih zatim koriste po svojim potrebama.

U kontekstu povrata PDV-a, za prva osam mjeseci ove godine vraćeno je privrednicima 1,28 milijardi KM, uglavnom zbog izvoza robe i usluga. Također je naveo da je UIO u istom periodu tužilaštvima podnio 34 izvještaja o krivičnim djelima s ukupnom štetom od 10,9 miliona KM, pri čemu dominiraju poreske utaje i nelegalna trgovina akciznim proizvodima.

Tegeltija je spomenuo da trenutno na računima leži 279 miliona KM namijenjenih za izgradnju autoputeva i da je nedavno dobio pozitivno mišljenje za izmjenu Zakona o PDV-u, kojim bi kupovina prve nekretnine bila oslobođena ovog poreza. Očekuje da će zakon biti usvojen do kraja godine i primijenjen naredne godine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija