Naglo povećana potražnja za flaširanom vodom

Naglo povećana potražnja za flaširanom vodom


U posljednje vrijeme zabilježen je značajan porast potražnje za flaširanom vodom u Bosni i Hercegovini. Vrućine i sumnje u kvalitetu vode iz česmi doveli su do opipljivog povećanja potrošnje ovog proizvoda, što je vidljivo iz polupraznih rafova u marketima i povećanih uvoznih podataka.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u prvih osam mjeseci ove godine uvezeno je 166,64 miliona litara flaširane vode, što je povećanje u odnosu na 151,73 miliona litara u istom periodu prošle godine. Ukupna vrijednost uvoza u ovoj godini dostigla je 205,07 miliona maraka, dok je lani iznosila 181,49 miliona KM.

Najveći uvoznici flaširane vode su Srbija i Hrvatska, dok se na policama marketa može pronaći i voda iz Brazila, Sjeverne Koreje i Tajvana.

Trgovci su primijetili da je potražnja za flaširanom vodom znatno porasla zbog vrućina i sumnji u kvalitetu vode iz česme, što dovodi do stalnih nabavki novih količina vode.

Podaci UIO također pokazuju da je izvoz flaširane vode iz BiH porastao, s 95,60 miliona litara izvezenih u prvih osam mjeseci ove godine, u vrijednosti od 53,62 miliona KM. Ovo je značajan porast u odnosu na prošlu godinu, kada je izvezeno 72,35 miliona litara vode u vrijednosti od 37,24 miliona maraka.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija