Kriminalizacija migracija sigurnosni izazov u Bosni i Hercegovini

Kriminalizacija migracija sigurnosni izazov u Bosni i Hercegovini


U Bosni i Hercegovini se ove godine bilježi povećanje broja migranata i izbjeglica u odnosu na isti period prošle godine. Stručnjaci upozoravaju da je s tim povećanjem došlo i do rasta problema kriminalizacije migracija, što uključuje krijumčarenje ljudi i nasilne sukobe među migrantima sa ozbiljnim posljedicama, uključujući smrtne slučajeve.

Prema dostupnim podacima, broj migranata i izbjeglica u BiH ove godine je veći nego u prethodnoj godini. Ovaj porast stavlja dodatni pritisak na već ograničene resurse i infrastrukturu koja je odgovorna za pružanje pomoći i zaštite ovim osobama.

Jedan od ozbiljnih problema koji se pojavljuje s povećanjem broja migranata je kriminalizacija migracija. To uključuje različite oblike ilegalnih aktivnosti, poput krijumčarenja ljudi, koje se često izvode uz pomoć organiziranih kriminalnih grupa.

Osim krijumčarenja, raste i broj sukoba među migrantima. Ovi sukobi često nastaju zbog borbe za resurse, nesigurnosti ili drugih napetosti unutar migrantskih zajednica. Sukobi među migrantima dodatno pogoršavaju sigurnosnu situaciju u BiH i regiji i stavljaju dodatni pritisak na humanitarne organizacije i službe za podršku.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija