Foto: Fena
Rast cijena najma stanova u BiH: Sarajevo i Banja Luka bilježe povećanje od 20% u dvije godine

Rast cijena najma stanova u BiH: Sarajevo i Banja Luka bilježe povećanje od 20% u dvije godine


Cijene najma stanova u Bosni i Hercegovini, posebno u Sarajevu i Banja Luci, značajno su porasle u posljednje dvije godine. U Sarajevu, prosječna cijena najma dvosobnog stana kreće se između 450 i 2.000 KM, dok se u Banja Luci kreće od 400 do 2.500 KM.

Ovaj rast cijena iznosi gotovo 20%, a prema riječima stručnjaka, potražnja i lokacija su glavni faktori koji utječu na promjene na tržištu nekretnina.

Elvisa Pilav, ekspert za nekretnine iz Sarajeva, navodi za N1 primjer: „Stan na Alipašinom Polju, koji je prošle godine iznajmljen za 430 KM, sada se iznajmljuje za 500 KM.“ Pilav ističe kako uz lokaciju, važan faktor koji utiče na cijenu najma predstavlja i način obračuna komunalnih usluga.

„Stanovi u starijim zgradama sa centralnim grijanjem, gdje troškovi grijanja mogu doseći i do 200 KM mjesečno, teže se iznajmljuju u poređenju sa stanovima u novim zgradama. U novim zgradama, termoizolacija je bolja, a grijanje se obračunava prema potrošnji, što omogućava bolju kontrolu nad troškovima,“ pojašnjava Pilav.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija