Foto: Ilustracija
Profesori u RS-u traže jesenji raspust: Pomoć učenicima ili samo još jedan praznik?

Profesori u RS-u traže jesenji raspust: Pomoć učenicima ili samo još jedan praznik?


Samostalni sindikat srednjih škola Republike Srpske uputio je zvaničan zahtjev nadležnim institucijama za uvođenje jesenjeg raspusta u školski kalendar, predlažući sedmicu odmora tokom oktobra ili novembra.

Predsjednica sindikata, Marica Đervida, profesorica u Gimnaziji Banja Luka, ističe kako bi ovakav potez znatno olakšao učenicima da savladaju gradivo te imao pozitivan uticaj na cjelokupno društvo.

Prema njenim riječima, prvo polugodište traje puna četiri mjeseca, što stvara veliki pritisak na učenike i nastavnike, posebno u decembru, kada su svi iscrpljeni i povećano izostaju zbog bolesti.

Uvođenje raspusta omogućilo bi učenicima da predahnu, pripreme se za nastavu i bolje se nose sa školskim obavezama.

„U drugim zemljama poput Srbije, Hrvatske i Slovenije već postoji ovakav raspust, a iskustva su pozitivna“, naglašava Đervida, napominjući da bi fond časova mogao biti nadoknađen produženjem školske godine za sedam dana.

Profesor Branimir Štrbac dodaje da bi dva kraća raspusta, jesenji i proljetni, trebala biti fiksirana kako bi omogućili ravnomjerniji raspored nastavnih dana. Takođe, naglašava potrebu za reformama u obrazovanju, jer trenutni obim gradiva stvara preopterećenje za učenike.

Ministarstvo prosvjete RS zasad nije dalo komentar na ovu inicijativu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija