Foto: Ilustracija
Rana jesen donosi viroze: Školska djeca i mladi najčešći pacijenti

Rana jesen donosi viroze: Školska djeca i mladi najčešći pacijenti


Mostarske ambulante porodične medicine bilježe porast pacijenata oboljelih od viroza, a najveći broj obuhvata školsku djecu i mlade.

Voditeljica Službe porodične medicine mostarskog Doma zdravlja, dr. Edita Černi Obrdalj, ističe da su viroze ove godine počele znatno ranije nego što je uobičajeno.

“Zadnjih dana povećan je broj pacijenata s virozama dišnog sistema, kao i sa stomačnim virozama. Pacijenti dolaze s povišenom temperaturom, grloboljom i kašljem ili mučninom i proljevom. Ove godine smo imali povećan broj viroza tokom cijelog ljeta i dosta je rano za ovoliki broj viroza”, pojasnila je doktorica Černi Obrdalj.

Mlađa populacija i školarci su među najčešćim pacijentima, a doktorica naglašava da nije potrebno odmah dolaziti na pregled pri prvim simptomima.

“Nije potrebno dolaziti s prvim znacima bolesti, već sačekati barem tri dana i ukoliko temperatura ne spada, ukoliko je visoka, ukoliko se simptomi ne povlače, onda treba posjetiti ljekara. Osobe s hroničnim bolestima trebaju biti opreznije, dobro se hidrirati i ukoliko imaju visoku temperaturu i teže simptome bolesti, naravno, odmah se javiti ljekaru”,  rekla je Obrdalj.

Unatoč prisustvu koronavirusa među pacijentima, simptomi su uglavnom blagi. Voditeljica također savjetuje građane da se usmjere na prevenciju: redovna higijena, izbjegavanje gužvi i zatvorenih prostora, kao i poboljšanje imuniteta kroz uravnoteženu prehranu bogatu vitaminima i tekućinama su ključni za očuvanje zdravlja.

“Treba raditi na higijeni, redovno prati ruke, izbjegavati zatvorene prostore i masovna okupljanja, eventualno nositi masku ako se nalazimo u kontaktu s osobom koja je već oboljela (kućna mala izolacija), raditi na poboljšanju imuniteta, uravnoteženoj zdravoj prehrani s dosta vitamina, dosta tekućine, provjetravati prostorije i drugo”,  zaključila je voditeljica Službe porodične medicine mostarskog Doma zdravlja dr. Edita Černi Obrdalj.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija