Foto; Klix
Tri prsta i Dodikova slika u Sarajevu

Tri prsta i Dodikova slika u Sarajevu


Pristalice Milorada Dodika došle su ispred Suda Bosne i Hercegovine kako bi pružile podršku predsjedniku Republike Srpske pred novo ročište.

Proces protiv Dodika vodi se gotovo godinu dana, a danas će biti održano novo ročište iako je Dodikova odbrana pokušala da ga odgodi. To su pravdali time što je Dodik dobio poziv da oputuje u Izrael i Rusiju.

Sud BiH je ovaj put odbio zahtjev za odgodom s obzirom da su ročišta odgađana već pet puta od novembra 2023. godine.

Sud BiH je procijeno da susreti u Rusiji i Izraelu, kojima je Dodik trebao prisustvovati, nisu obligatorne obaveze koje prvooptuženi ima u svojstvu predsjednika RS-a te da Sud BiH cijeni sve obaveze Dodika koje je imao u svojstvu predsjednika RS-a i koje su uvažavane do sada uz dostavljenu dokumentaciju.

Prema kadrovima koje je zabilježio naš fotograf, može se vidjeti da je podrška Dodiku na početku procesa bila daleko veća nego što je to slučaj danas. Ipak, na današnje ročište stigli su premijer RS-a Radovan Višković, državni ministri Nenad Nešić i Staša Košarac te nekoliko ministara i odbornika iz RS-a, Nenad Stevandić, predsjednik NSRS-a, kao i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Milorad Dodik i Miloš Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta nakon što je u Službenim novinama objavljen Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i neobjavljivanja odluka Christiana Schmidta, što je prema posljednjim izmjenama Schmidta u Krivičnom zakonu BiH, postalo krivično djelo.

Današnje ročište je zakazano u 13:00 sati piše Klix.

POGLEDAJ GALERIJU

Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija