Foto: Crna-Hronika
Kontroverze oko imenovanja revizora u FBiH: Hoće da imenuju revizore koji nisu stručni?

Kontroverze oko imenovanja revizora u FBiH: Hoće da imenuju revizore koji nisu stručni?


Konkurs za glavnog revizora Federacije BiH odvija se pod jakim uticajem političkih faktora u većem bh. entitetu, gdje se proces pažljivo nadgleda.

Premda zakonska regulativa nalaže nepristrasnost u revizijskim mišljenjima, primjetno je da političke snage nastoje postaviti svoje lojaliste na ključne pozicije, direktno kršeći odredbe koje insistiraju na apolitičnosti Ureda za reviziju. Specifično, član 3, stav 3 Zakona ističe kako bi Ured trebao ostati neovisan o bilo kojoj političkoj stranci.

Dodatno, prema članu 60 Zakona o računovodstvu i reviziji, reviziju bi trebali provoditi samo ovlašteni revizori s važećom licencom, što dodatno potcrtava ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo….

Aktuelni razvoj događaja u Federaciji BiH odražava duboke probleme. Jedan od kandidata je celokupni proces okarakterisao kao “izrežiranu političku farsu i uvredu profesiji.”

Tokom formiranja parlamentarne većine i do raspisivanja konkursa, iz Naše stranke jasno su dali do znanja da smatraju kako Ured za reviziju pripada upravo njima. Komisija sastavljena od članova opozicije i vladajuće koalicije, pod predsjedavanjem Dragana Miokovića iz Naše stranke, objavila je javni poziv u službenim novinama Federacije BiH 3. jula 2024. godine. Proces selekcije je uključivao kandidate s impresivnim akademskim i profesionalnim pozadinama.

Međutim, čini se da je lista najuspješnijih kandidata formirana na sumnjivim osnovama. Delfa Dejanović i Tomislav Mandić iz HDZ-a, uz Dragan Mioković i Amru Babić iz Naše stranke, navodno su unapred dogovorili visoke ocene za kandidate poput Nine Džidić i Mirze Kudića, unatoč njihovim slabijim referencama. Ovi kandidati su potom zauzeli vodeće pozicije na listi koja je predložena predsjednici Federacije BiH, Lidiji Bradari, koja će ih uskoro predložiti Predstavničkom domu na potvrdu.

Ozbiljne zabrinutosti izaziva i činjenica da navedeni kandidati ne figuriraju u službenom registru ovlaštenih revizora koje vodi Ministarstvo finansija FBiH, što implicira da oni ne ispunjavaju formalne uslove propisane Zakonom o računovodstvu i reviziji.

Dodatno, postoji i problem potencijalne političke pristrasnosti i nedostatka temeljne stručnosti u skladu s Limskom deklaracijom, koja zahteva primjenu INTOSAI standarda i izuzetne profesionalne kvalifikacije prilikom zapošljavanja u revizorskim institucijama.

Na kraju, ostaje otvoreno pitanje kakav će ishod biti odluke Parlamenta FBiH, s obzirom na evidentne manjkavosti u procesu imenovanja i kvalifikacijama kandidata koji su se našli na vrhu liste



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija