Pacijenti iz Federacije moraju odlaziti u Banjaluku kod lokomata: “Tretmana se plaća 150 KM”

Pacijenti iz Federacije moraju odlaziti u Banjaluku kod lokomata: “Tretmana se plaća 150 KM”


Krajem prošle godine zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, prof. dr. Fatima Gavrankapetanović- Smailbegović, uputila je inicijativu za nabavku lokomata. Do danas, kako kaže, od Ministarstva zdravstva KS, nije dobila odgovor

Federacija Bosne i Hercegovine još nije nabavila lokomat, aparat koji je neophodan pacijentima za oporavak izgubljene motorike. Pacijenti, koji trebaju vježbe na ovom aparatu, odlaze ili u entitet Republika Srpska (RS) ili u susjedne Hrvatsku i Srbiju.

Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju “Dr. Miroslav Zotović” u Banjoj Luci ima tri lokomata.

Na upit novinara Faktora, odgovorili su kako se kod njih rehabilituju i pacijenti iz FBiH. Dodaju da lista čekanja za rehabilitaciju uvijek postoji, uz razliku da je ona nekad kraća i brže se dođe na red, a nekad je potrebno određeno odlaganje.

– Cijena robotski asistiranog treninga hoda na uređaju lokomat, u trajanju 60 minuta sa pripremom, iznosi 150 KM, a odluku o tome – da li je pacijent kandidat za provođenje robotski asistirane rehabilitacije i koliko će ona trajati – donosi isključivo stručni, multidisciplinarni tim Instituta kojeg predvodi ljekar specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije – navode iz Instituta.

Krajem prošle godine zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, prof. dr. Fatima Gavrankapetanović- Smailbegović, uputila je inicijativu za nabavku lokomata.
Do danas, kako kaže, od Ministarstva zdravstva KS, nije dobila odgovor.

– U inicijativi sam objasnila koliko je taj aparat neophodan, prvo za djecu sa poteškoćama u razvoja, a onda i za odrasle osobe kod kojih je na bilo koji način narušen neuromuskulatorni sistem, bilo da je to posljedica povrede u saobraćajnoj nesreći ili nakon moždanog udara. Tražila sam prvo da se to uvrsti u budžet, ali je ministar kazao da je to nemoguće, nakon čega sam to isto tražila i kad je bio aktualan rebalans budžeta, ali ni tad to nije bilo moguće. Mislim da je sramota da Banja Luka ima tri aparata, a da čitava FBiH nema nijednog – ističe Gavrankapetanović-Smailbegović.

Pacijentima novac, kojeg plaćaju za tretman na aparatu u Banjoj Luci, kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja refundiraju. Međutim, prema riječima zastupnice, zar nije bolje da se od novca, koji završava u entitetu RS, kupi aparat.
– Aparat se može postaviti u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, pa čak i u domu zdravlja, nije važno gdje, samo da pacijenti u Federaciji dobiju barem jedan – naglašava Gavrankapetanović- Smailbegović.

No ministar zdravstva, prim. dr. Enis Hasanović, kaže kako je u nekoliko navrata i pismeno i usmeno objasnio Gavrankapetanović- Smailbegović te da je, kako kaže, “trebala razgovarati sa direktorom Opće bolnice da oni zatraže nabavku lokomata”.

– Nijedna zdravstvena ustanova sa područja KS to nije tražilo u budžetu za ovu godinu. U međuvremenu sam pričao i sa bolnicom, menadžmentom KCUS-a da od svojih sredstava, ako mogu kupe aparat, ili da nađemo donacije. Aplicirali smo preko arapskih humanitarnih kuća, ali do sada se ništa nije desilo. Imam sastanak sa federalnim ministrom zdravstva dr. Nediljkom Rimcem oko EU fondova, i jedan od projekata koji ću tražiti je upravo lokomat – kaže Hasanović, dodajući da aparat košta oko milion i 400.000 KM.

Napominje da je Ministarstvo već dobilo zahtjeve zdravstvenih ustanova za budžet 2025. godine te da ponovo nijedna nije tražila nabavku lokomata.
– Razgovarao sam sa direktorima ustanova o njihovim zahtjevima za 2025. godinu, odgovorili su mi da imaju maju važnije stvari od lokomata. Naravno, ja ću tražiti nabavku lokomata preko drugih sredstava, ali u budžet ne može biti uvršteno nešto što zdravstvene ustanove nisu tražile – istakao je Hasanović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija