Sanjin Sefić se žalio da nije imao pravično suđenje, Ustavni sud BiH odbio njegovu apelaciju

Sanjin Sefić se žalio da nije imao pravično suđenje, Ustavni sud BiH odbio njegovu apelaciju


Sanjin Sefić, osuđeni na 16 i po godina zatvora zbog saobraćajne nesreće u kojoj su život izgubile studentice Selma Agić i Edita Malkoč, žalio se Ustavnom sudu da nije imao pravično suđenje.

Sefić je želio novo suđenje i nadao se manjoj kazni, ali, njegovim željama Ustavni sud BiH neće udovoljiti, odnosno, odbijena mu je apelacija.

“U ovom predmetu Ustavni sud je zaključio da u postupku koji je okončan osporenom presudom Vrhovnog suda Federacije BiH nije prekršeno apelantovo pravo na pravično suđenje, pravo na djelotvoran pravni lijek i pravo na žalbu. Ustavni sud je utvrdio da je apelant u postupku uživao sve garancije prava na pravično suđenje i da su o svojim zaključcima redovni sudovi dali relevantna i dovoljna obrazloženja koja ne dovode u pitanje pravičnost postupka. Također, sagledavajući krivični postupak u cijelosti, Ustavni sud je zaključio da medijska pažnja koja je bila posvećena spornom događaju nije imala bilo kakav utjecaj na konačnu odluku sudova u pogledu apelantove krivice”, utvrdio je Ustavni sud BiH.

Podsjetimo, kobnog 10. oktobra 2016. godine je Sanjin Sefić u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu pokosio studentice Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe.

Sefić je tada vozio Golf 6 brzinom od gotovo 105 kilometara na sat, prošao kroz crveno i pokosio pješakinje.

Nakon toga je pobjegao sa mjesta događaja.

U septembru 2018. godine je osuđen na 14 i po godina zatvora, ali je Vrhovni sud FBiH naložio ponavljanje postupka te je u drugostepenom postupku presuđen na 16,5 godina zatvora.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija