Fotografija umjesto pečata: Kako sa bh. pasošima u Schengen od novembra

Fotografija umjesto pečata: Kako sa bh. pasošima u Schengen od novembra


Od 10. novembra stupa na snagu novi sistem ulaska u Evropsku uniju i Schengen za građane država koje nisu članice, uključujući nosioce bh. pasoša.

Osim standardne pasoške kontrole, putnici će biti podvrgnuti uzimanju otisaka najmanje četiri prsta i fotografisanju. Ove mjere su dio EES sistema, koji je uspostavljen u novembru 2017. godine. Skeniranje putnih dokumenata nastavlja se, ali se ukida unošenje pečata u pasoše. Očekuje se da će ove promjene produžiti vrijeme čekanja na granicama.

Na aerodromima će se provjere vršiti po slijetanju, a države članice EU omogućile su uzimanje biometrijskih podataka i prije dolaska do graničnih kućica, čime se želi poboljšati protočnost, javlja Oslobođenje.

EES sistem je uspostavljen kako bi se povezao baze podataka članica EU, spriječio duži boravak od 90 dana u periodu od šest mjeseci, te otežao ulazak kriminalcima i teroristima s lažnim pasošima.

U ljeto 2024. godine planirana je provedba Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS), prema kojem će putnici iz zemalja s bezviznim režimom morati aplicirati putem interneta za dozvolu ulaska, uz taksu od sedam eura. ETIAS će zahtijevati da putnici unesu lične podatke, informacije o obrazovanju, zaposlenju, krivičnim osudama, te detalje o planiranom putovanju.

Izuzeci od ETIAS-a uključuju mlađe od 18 i starije od 70 godina, supružnike i djecu državljana EU, kao i osobe s važećom vizom ili boravišnom dozvolom. Također, izuzeci se odnose na odlazak na liječenje ili sahranu člana porodice. ETIAS dozvola vrijedit će tri godine ili do zamjene putne isprave.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija