Foto:Klix.ba
NUB upozorava: Ništa što su obećali nisu ispunili, može doći do zatvaranja za 7 dana

NUB upozorava: Ništa što su obećali nisu ispunili, može doći do zatvaranja za 7 dana


Novo saopštenje o stanju u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine (NUBBIH) donijelo je Vijeće uposlenika, u kojem se ističe da ovoj instituciji ponovo prijeti gašenje.

“NUBBiH se suočava sa ozbiljnim problemima koji ugrožavaju njen rad. Mjesec dana nakon razgovora i datih obećanja Vlade Federacije BiH, te pokušaja Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine da iznađu adekvatno rješenje, imajući u vidu hitnost i specifičnost situacije u kojoj se biblioteka nalazi, nije riješeno niti jedno pitanje vezano za uspostavu upravljačke strukture bez koje ni jedna institucija ne može”, rekli iz Vijeća uposlenika NUBBiH.

Ističu da je “organizacija rada institucije i obavljanje njenih osnovnih funkcija prepuštena Vijeću uposlenika i samom kolektivu,” što postavlja pitanje zakonitosti daljnjeg funkcionisanja ove institucije.

“Radni procesi ove institucije koji zahtijevaju saradnju sa vanjskim partnerima, uplatu i isplatu raznih potraživanja, realizaciju ugovorenih odnosa u i izvan zemlje, kao i nadzor nad provedbom rada institucije su blokirani, a radnici ne mogu ostvariti svoja prava iz radnog odnosa. Iako vladajuće strukture u Bosni i Hercegovini građanima obećavaju evropski put i promoviraju evropske vrijednosti, nisu u stanju riješiti ključni problem ‘nacionalne biblioteke’. Evropska komisija je u svom posljednjem izvještaju naglasila potrebu za hitnim rješavanjem pravnog i finansijskog statusa kulturnih ustanova, ali domaće vlasti na svim nivoima još uvijek ne preuzimaju potrebne korake”, navodi se u saopštenju.

Tvrde da su uposlenici ove institucije žrtve situacije koja traje već nekoliko mjeseci.

“Nedostatak upravljačke strukture doveo je biblioteku na ivicu opstanka, a zaposleni su postali žrtve ove situacije. Ako se hitno ne djeluje, postoji rizik od gašenja institucije. Nažalost, u Bosni i Hercegovini svjedočimo potpunom ignorisanju važnosti NUBBiH, čime se ozbiljno ugrožava pristup naučnim i kulturnim resursima građana, akademske zajednice i budućih generacija. Zatvaranje NUBBiH bilo bi kulturna i naučna katastrofa za našu zemlju, čije bi posljedice bile dalekosežne i nepopravljive”, tvrde iz Vijeća uposlenika NUBBiH.

Upućen je i apel svim nadležnim institucijama.

“Apelujemo na sve relevantne institucije da odmah riješe pravni status Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i donesu Odluku o njenom statusu u roku od sedam dana; u suprotnom, obustava rada biblioteke biće neizbježna”, navodi se u saopštenju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija