Foto: Shutterstock
Zlato nije jedino: Cijene kafe i šećera u porastu – da li je kraj na vidiku?

Zlato nije jedino: Cijene kafe i šećera u porastu – da li je kraj na vidiku?


Ljubitelji kafe u Evropi uskoro će osjetiti posljedice prirodnih katastrofa koje su pogodile ključne proizvođače kafe – Brazil i Vijetnam. Suša u Brazilu, koji proizvodi gotovo 40% svjetske kafe, te tajfuni u Vijetnamu, drugom najvećem proizvođaču, dramatično su povećali troškove proizvodnje i izazvali rast cijena. Prema podacima Međunarodne organizacije za kafu (ICO), cijene su porasle za gotovo 20% u trećem tromjesečju 2024. godine, dosegnuvši najviši nivo u posljednjem desetljeću.

U Evropi su cijene kafe već porasle, a Njemačka bilježi rast od 10% u posljednje dvije godine. U Bosni i Hercegovini, cijena 500 grama kafe, koja je ranije koštala ispod šest maraka, sada iznosi oko deset maraka.

Slična situacija je i sa šećerom. Požari u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču šećera, uništili su 10% zasada šećerne trske, što je značajno utjecalo na globalnu ponudu i izazvalo rast cijena. Ove godine cijene šećera oscilirale su zbog vremenskih prilika poput El Niña i suša u Tajlandu. Dodatni problemi nastali su zbog ograničenja izvoza u Indiji, što je smanjilo globalnu dostupnost šećera. Međunarodna organizacija za šećer (ISO) povećala je prognoze potrošnje šećera, dok su prinosi smanjeni, što je stvorilo globalni deficit od gotovo 3 miliona tona.

Još jedan ključni faktor koji utječe na ponudu šećera je njegova alternativna upotreba u proizvodnji etanola. Brazil, vodeći proizvođač etanola iz šećerne trske, preusmjerava proizvodnju između šećera i etanola u zavisnosti od tržišnih uslova. Trenutno, zbog rasta cijena šećera, proizvodnja etanola je usporena kako bi se pojačala proizvodnja šećera.

Ova globalna kretanja cijena kafe i šećera utjecat će na svakodnevne potrošače, uključujući i građane Bosne i Hercegovine, gdje se već primjećuje trend rasta cijena ovih proizvoda.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija