Foto: Screenshot / Youtube
Ovako izgleda kamenolom u Donjoj Jablanici: Snimci pokazuju bagere, kamenolom bio aktivan

Ovako izgleda kamenolom u Donjoj Jablanici: Snimci pokazuju bagere, kamenolom bio aktivan


Zbog sumnji da je otpad iz kamenoloma u Donjoj Jablanici, nakon obilnih padavina, zatrpao obližnje naselje i prouzrokovao veliku tragediju, Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona otvorilo je istragu.

Snimka, koju je načinio Klix.ba, prikazuje trenutnu situaciju iz zraka.

Na snimku se vidi da se kamenolom nalazi u neposrednoj blizini naselja, a zemlja i otpad su se obrušili niz brdo, zatrpavši nekoliko kuća i džamiju.

Dok smo dronom prelazili preko kamenoloma, primijetili smo bager koji je ostao zarobljen u stijenama, što sugeriše da je kamenolom bio aktivan i da su mašine radile na tom području u skorije vrijeme.

Na ovom području i dalje se tragaju za nestalima, dok je već pronađen značajan broj stradalih. Konačan broj žrtava bit će poznat nakon završetka potrage.

Tužilaštvo HNK je saopćilo da su naložili vještačenja i prikupljanje relevantne poslovne dokumentacije, uz napomenu da će istraga biti usmjerena na moguću odgovornost i ulogu ljudskog faktora u tragičnim događajima u naselju Donja Jablanica.

Jedna od glavnih tema u javnosti postala je pitanje odgovornosti vlasnika kamenoloma za tragediju koja je pogodila stanovnike Donje Jablanice, a koji su i ranije upozoravali na opasnosti povezane s kamenolomom.

Vlasnik kamenoloma je preduzeće “Društvo za eksploatisanje i obradu kamena, trgovinu i usluge Sani d.o.o. Jablanica”. Ovo preduzeće je nekoliko puta tražilo koncesiju od Vlade HNK za eksploataciju kamena na tom području, ali iz Vlade tvrde da koncesija nikada nije odobrena. Štaviše, kantonalni inspektori su više puta kontrolisali rad preduzeća, zabranili im izvođenje radova, izrekli kazne, te su objekti kamenoloma zapečaćeni.

Posljednji inspekcijski pregled obavljen je u augustu 2021. godine, kada je utvrđeno da na lokaciji nema radnika, mašina niti bilo kakvih aktivnosti. Ipak, mnogi sumnjaju da je nakon tog perioda kamen ipak eksploatisan na ovom području.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija