Ogasili se i iz RS u vezi mogućeg klizišta u Starom Gradu: Evo šta kažu

Ogasili se i iz RS u vezi mogućeg klizišta u Starom Gradu: Evo šta kažu


Služba civilne zaštite stavljena je u pripravnost od strane Opštine Istočni Stari Grad, koja je također zatražila inspekcijski nadzor od nadležne službe za inspekcijske poslove.

Nakon utvrđivanja trenutnog stanja na terenu, Opština će postupiti prema donesenim mjerama i poduzeti sve što je u njenoj nadležnosti kako bi se spriječila moguća šteta.

Iz Opštine Istočni Stari Grad su za Oslobođenje odgovorili na upit vezan za to šta nadležne službe u RS planiraju učiniti u vezi s opasnošću koja prijeti stanovnicima sarajevskih naselja Boguševac, Toka-Džeka, Širokača i Bistrik.

Problem potencijalnog pomjeranja tla i aktiviranja klizišta izaziva zabrinutost, jer se u Bistrički potok odlažu kamen, zemlja i građevinski materijal s gradilišta Trebević Hills na Trebeviću.

Nadležne službe iz FBiH izašle su na teren, gdje su utvrdile trenutno stanje. Pritom su zaključile da odluka o sanaciji mora biti donesena od strane Inspektorata i nadležnih službi iz Republike Srpske.

“Ističemo da je saradnja Opštine Istočni Stari Grad i Općine Stari Grad Sarajevo na visokom nivou i da načelnici preduzimaju sve što je u njihovoj nadležnosti i stoje na raspolaganju za pomoć pri rješavanju potencijalno opasne situacije za obje lokalne zajednice” rekli su iz Opštine Istočni Stari Grad.

Blagovremena je komunikacija sa službama, a Općina Stari Grad Sarajevo obaviještena je o poduzetim radnjama. Također, upućujemo apel javnosti i medijima da postupaju odgovorno kako bi se izbjegla panika i strah među stanovnicima, naglasili su iz Opštine Istočni Stari Grad.

Načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić podsjetio je na potencijalne opasnosti koje prijete građanima Sarajeva, posebno u vezi s poplavama i klizištima u oblasti Bistričkog potoka. Upozorio je na opasnost od klizišta, spominjući odlaganje otpada u Bistrički potok s gradilišta Trebević Hills u RS-u.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija