Trebević Hills o klizištu: Procjene kažu da nema potencijalne opasnosti od poplava i odrona

Trebević Hills o klizištu: Procjene kažu da nema potencijalne opasnosti od poplava i odrona


Općina Stari Grad Sarajevo je prije nekoliko dana upozorila na potencijalno klizište na lokalitetu gdje se gradi “Trebević Hills”, a sada su se oglasili i investitori projekta “Trebević Hills”.

Podsjećamo, Općina Stari Grad Sarajevo, obavijestila je premijera Kantona Sarajevo, Federalnu upravu civilne zaštite, Kantonalnu upravu civilne zaštite i Opštinu Istočni Stari Grad o uočenim nasipima zemlje u Bistričkom potoku, kao i o premještanju stabala iskrčenog drveća u isti u vezi s gradnjom stambeno-poslovnog kompleksa “Trebević Hills” na Zlatištu, a u svjetlu trenutnih vremenskih prilika.

Općina je pozvala ove nadležne institucije na zajedničko djelovanje kako bi se riješili ovi problemi.

“Na lokalitetu na kojem se gradi kompleks “Trebević Hills” iskrčena je velika površina drveća, a koji graniči s naseljenim područjem, što može povećati rizik od klizišta ukoliko nisu ispunjeni svi zahtjevi odgovarajuće struke.

Također, nasipi zemlje unutar Bistričkog potoka, usljed obilnih padavina, mogu uzrokovati izlivanje vode. U tom smislu, Općina je uputila dopis nadležnim institucijama, ukazujući na potencijalne probleme i složenost situacije po pitanju nadležnosti, s obzirom na to da se gradnja odvija u RS, dok su potencijalno ugroženi objekti u blizini Bistričkog potoka smješteni na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine”, rekli su, između ostalog, iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Općina Stari Grad Sarajevo upozorila na potencijalno klizište na lokalitetu gdje se gradi “Trebević Hills”

Investitori projekta “Trebević Hills” su za Biznisinfo rekli kako nema razloga za brigu, te da su procjene pokazale da nema potencijalne opasnosti od poplava i odrona.

“Kao investitori projekta Trebević Hills, duboko smo posvećeni odgovornom i održivom razvoju. Želimo naglasiti da su svi radovi na projektu sprovedeni u skladu s važećim zakonskim regulativama i standardima zaštite okoline”, naveli su investitori.

Kako su istaknuli, u procesu pripreme i izgradnje, sproveli su detaljne procjene uticaja na okoline, koje su pokazale da nema potencijalne opasnosti od poplava i odrona.

Dodaju da su poduzete sve mjere predostrožnosti kako bi se osiguralo očuvanje prirodnog pejzaža.

“Kako bismo dodatno osigurali stabilnost terena i spriječili bilo kakve negativne posljedice, implementirali smo 160 šipova dužine od 16 do 30 metara, debljine 1 metar, koji su ključni za stabilnost lamela A, B i C. Ovi šipovi dodatno garantuju sigurnost građevine, osiguravajući stabilnost i otpornost na geološke promjene”, navodi se u izjavi investitora.

Inače, najveću zabrinutost građana izazvalo je gomilanje otpada u koritu Bistričkog potoka.

“Što se tiče Bistričkog potoka, takođe treba imati u vidu da su na tom lokalitetu bili oružani sukobi od 1992. do 1995., tako da više faktora utiče na izgled korita, ali je najvažnije da u ovolikim padavinama koje su se desile u BiH, voda Bistričkog potoka prolazi nesmetano i da nema klizišta na ovome reonu”, naveli su investitori.

Foto: Biznisinfo

Na kraju su zaključili da im je cilj „doprinijeti razvoju Sarajeva i unaprijediti kvalitet života u lokalnoj zajednici, a ne na bilo koji način ugroziti postojeću infrastrukturu ili prirodne resurse“.

Podsjećamo, riječ je o projektu koji se gradi na teritoriji RS-a, ali uz samu entitetsku liniju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija