Foto: N1
Efendić upozorava: Odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda prijeti etničkom odlučivanju

Efendić upozorava: Odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda prijeti etničkom odlučivanju


Semir Efendić, načelnik sarajevske općine Novi Grad i predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), izrazio je zabrinutost zbog mogućeg odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, postavljajući pitanje kome bi se građani mogli žaliti u slučaju etničkog odlučivanja bez njihove prisutnosti. Efendić je komentarisao i ocjenu američke ambasade da je Dom naroda BiH u “blokadi” zbog nedolaska bošnjačkih delegata, koji odbijaju raspravljati o tački dnevnog reda vezanoj za odlazak stranih sudija.

Efendić smatra da Ustavni sud BiH predstavlja posljednju branu zaštite i upozorava na potencijalne posljedice ako BiH ostane bez tog mehanizma. Naveo je loša iskustva s ranijim zakonima, poput Zakona o prebivalištu, i podsjetio da Bošnjaci u RS-u nestaju, dok se načelnik Srebrenice bira glasovima građana iz Srbije.

“Dejtonskim sporazumom propisan je kvorum Doma naroda jer ima razlog za to (Kvorum neophodan za odlučivanje u Domu naroda čini devet delegata, uz uslov da su prisutna najmanje tri bošnjačka , tri hrvatska i tri srpska delegata a, prema Poslovniku doma, odluke u Domu donose se većinom glasova delegata koji su prisutni i koji glasaju). Posljednja brana za sve je Ustavni sud i svjesni smo da ako ostanemo bez tog mehanizma uzalud će biti saopštenja iz američke ambasade. Imamo vrlo loše iskustvo sa Zakonom o prebivalištu, vidite da Bošnjaci u RS-u nestaju, a načelnika Srebrenice nam biraju građani iz Srbije. Jednom je neko tako bi neoprezen i dozvoli da prođe i onda je Ustavni sud prihvatio takav Zakon (o prebivalištu). Kome bi se obraćali i žalili kad bi dobili etničko odlučivanje u Ustavnom sudu, bez stranih sudija?”, istakao je.

Govoreći o izbornim rezultatima svoje stranke, Efendić je ponosan na ostvareni rast od 100 posto u odnosu na prethodne izbore. Pohvalio je povjerenje koje su građani Novog Grada pokazali prema njemu, naglašavajući kako je ključ uspjeha zadržavanje povjerenja između građana i političara, što se očitovalo kroz veliku podršku od gotovo 75 posto.

“Ostaje malo žali za tom utakmicom u Novom Sarajevu. Tu je bilo kandidata koji su poremetili poput bivšeg načelnika Koldže. Volio bih da nije bio u toj utrci, možda bi rezultat bio drugačiji. Mislim da je rezultat Bandića i mene, kad se zbroji, bio vrlo impresivan. Ja sam sam imao više glasova nego sva tri načelnik “Trojke” u općinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo. SBiH je imala prethodni mandat samo jednog vijećnika u KS, a sada 31. U TK imamo jednog načelnika i 22 ili 23 vijećnika. Što se tiče BiH bit će blizu 80 vijećnika, broj glasova je 50 ili 60 hiljada. Rast je 100 posto u odnosu na izbore 2022”, kazao je Efendić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija