Česte dojave o bombi: Strožijim kaznama zaustaviti širenje straha

Česte dojave o bombi: Strožijim kaznama zaustaviti širenje straha


Policija u Tuzli prije dva dana je dobila dojavu da su u objektima Gimnazije “Meša Selimović” i Srednjoj medicinskoj školi postavljene eksplozivne naprave, ali je nakon kontradiverzionih pregleda utvrđeno da su one bile lažne. Slična dojava stigla je i u dvije škole u Sarajevu i Zenici.

Od 24. septembra lažne dojave o postavljenim bombama stizale su na brojne adrese, od Međunarodnog aerodroma Sarajevo, tržnih centara i škola u Sarajevu, do Predsjedništva BiH, unoseći nemir među građane i crpeći resurse policijskih agencija koje svaki put moraju izvršiti evakuaciju i provjere objekata.

Stručnjak za sigurnost Safet Mušić kaže da se već sada može reći da je to postalo masovan oblik narušavanja javne sigurnosti, te da je jedina dobra vijest što su sve dojave bile lažne.

– Ipak, zakonska regulativa dojave o podmetnutim eksplozivnim napravama tretira kao krivično djelo, tako da ima dovoljno prostora da se ovo sankcionira na dosta strožiji način. Problem niskih kazni za razna teža i teška krivična djela u BiH je nešto s čime se naš pravosudni sistem susreće niz godina. Zamjerke zbog takvog odnosa pravosuđa prema počiniocima ovih krivičnih djela ranije su već izrazili OSCE, EU, Vijeće Evrope, Stejt department, kao i druge relevantne međunarodne organizacije – kaže Mušić za Avaz.

Zato je, dodaje, neophodno unaprijediti rad na sankcioniranju počinilaca, ali i kriznom komuniciranju u situacijama kada one stignu, čime bi javnost bila umirena, a ovako masovna pojava zaustavljena.

Foto: Crna Hronika


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija