Kako ostvariti i ko ima pravo na prijevremeno penzionisanje?

Kako ostvariti i ko ima pravo na prijevremeno penzionisanje?


Osiguranici koji rade na području FBiH ne trebaju čekati 65 godina života i 40 godina radnog staža kako bi ostvarili pravo na penziju.

I dalje je, prema važećim zakonima, moguća opcija prijevremene penzije u ovom bh. entitetu.

Muškarci u Federaciji BiH mogu iskoristiti ovu mogućnost do 2026. godine, dok žene imaju rok do 2036. godine. Međutim, važno je napomenuti da će oni koji se odluče za ovu opciju primati umanjeni iznos penzije.

Zakon koji je na snazi

Svaki mjesec ranijeg odlaska u penziju smanjuje iznos ostvarene penzije za 0,33 posto u odnosu na propisane 65 godina. Na primjer, osiguranik koji se odluči za penziju s 63 godine života dobit će trajno smanjenu mirovinu za 8 posto u odnosu na iznos koji bi ostvario da je čekao do 65. godine, prenosi portal Večernjeg lista.

U skladu sa važećim zakonima u Federaciji BiH, muškarci koji žele iskoristiti pravo na prijevremenu penziju do kraja ove godine, unatoč trajnom umanjenju iznosa, moraju imati 63 godine i šest mjeseci starosti te 38 godina i šest mjeseci radnog staža. Sljedeće godine, mogućnost odlaska u prijevremenu penziju bit će dostupna tek nakon navršenih 64 godine i 39 godina staža osiguranja. U 2026. godini, muškarci će moći ostvariti ovo pravo sa 64 godine i šest mjeseci života, uz 39 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

Osobe ženskog pola koje planiraju iskoristiti pravo na iznimnu prijevremenu starosnu penziju u FBiH do kraja 2024. godine moraju prilikom podnošenja prijave za mirovinu imati 58 godina i šest mjeseci starosti, uz 33 godine i šest mjeseci radnog staža. U 2025. godini, starosni prag će se povećati na 59 godina života i 34 godine staža osiguranja, dok će se u 2026. godini zahtijevati 59 godina i šest mjeseci starosti, uz 34 godine i šest mjeseci staža osiguranja.

U 2027. godini, žene će morati imati 60 godina starosti i 35 godina radnog staža, dok će u 2028. godini biti potrebno 60 godina i šest mjeseci života, uz 35 godina i šest mjeseci staža osiguranja. Godine 2029. prag za odlazak u prijevremenu penziju biće podignut na 61 godinu života i 36 godina staža osiguranja.

Postepeno povećanje

Ukoliko ne dođe do promjena zakona, žene će u 2030. godini morati imati 61 godinu i šest mjeseci starosti, uz 36 godina i šest mjeseci radnog staža da bi ostvarile pravo na prijevremenu mirovinu. Tokom 2031. godine, to će biti 62 godine života i 37 godina staža osiguranja, dok će u 2032. godini biti potrebno 62 godine i šest mjeseci starosti, kao i 37 godina i šest mjeseci radnog staža. Pravo na prijevremenu mirovinu moći će ostvariti s navršenih 63 godine života i 38 godina staža osiguranja tokom 2033. godine, a već sljedeće godine zahtijevat će najmanje 63 godine i šest mjeseci života, uz 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija